Vizsgálódik az Aldi alkoholvásárlásos gyakorlata miatt az adatvédelmi hatóság

Vizsgálódik az Aldi alkoholvásárlásos gyakorlata miatt az adatvédelmi hatóság

Az Aldi diszkontlánc budapesti, I. kerületi, Mészáros utcai üzlete 2020. február 25-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt) Képünk Illusztráció.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) idén augusztus 19-én hivatalból adatvédelmi hatósági eljárást indított az Aldi Magyarország Bt. ügyében, méghozzá az „alkoholtartalmú italok vásárlása kapcsán 2022. nyarán kialakított és jelenlegi adatkezelési gyakorlatának az általános adatvédelmi rendeletben foglalt előírásoknak való megfelelősége tárgyában” – írja a hatóság az MTI Országos Sajtószolgálatnak megküldött közleményében.

Mint írják, több bejelentés érkezett hozzájuk az Aldi alkoholtartalmú italok vásárlása kapcsán kialakított új adatkezelési gyakorlatára vonatkozóan. – A beadványokban jelentősen eltérő adatkezelési gyakorlatot panaszoltak az egyes üzletekben – teszik hozzá.

Az ügy előzménye, hogy az Aldi üzleteiben mintegy augusztus elejétől vált feltűnővé a gyakorlat, hogy alkoholvásárlásnál akkor is elkérik a vásárlók személyi igazolványát, ha egyértelmű, hogy elmúltak már 18 évesek. Az áruházlánc elismerte, hogy tényleg ezt kéri az alkalmazottaitól. Az indoklás szerint nem új eljárásról van szó, amiatt van szükség az okmányok elkérésére, mert a dolgozóik munkáját szeretnék megkönnyíteni, és így a legpontosabb életkort határozhatják meg.

Ezek után Tóth Bertalan, az MSZP országgyűlési képviselője kérdezett rá Varga Judit igazságügyi miniszter a gyakorlat jogszerűségére. A miniszter helyett Répássy Róbert válaszolt, az államtitkár szerint a hatályos jogszabályok alapján annak kétségessége esetén lehetséges az életkor igazolásának lehetőségével élni – írja az Index. Répássy még azt is írta, hogy az írásbeli kérdés szerinti magatartással összefüggésben egy diszkont élelmiszerlánccal szemben ellenőrzés van folyamatban a fogyasztóvédelmi hatáskörében eljáró illetékes kormányhivatal előtt.