Volt MOK-elnök a koronavírusról: Már most apokaliptikus a helyzet

Volt MOK-elnök a koronavírusról: Már most apokaliptikus a helyzet

Éger István (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

–  Csak drasztikus korlátozó intézkedésekkel lehet megakadályozni, hogy az idei karácsony helyett nemzeti temetés legyen Magyarországon –  többek közt erről beszélt a 24.hu-nak adott intejrújában Éger István, a Magyar Orvosi Kamara volt elnöke, aki most egy vidéki nagyvárosban mentőorvos.

Mint elmondta, szerinte már szerintem már most apokaliptikus a helyzet. –  A mindennapi munkám során komoly fennakadásokat tapasztalok, és hallom a kollégák kétségbeesett jelzéseit is. A mentés legtöbbször a kórházban végződik, de azt látjuk, hogy a kapacitások kezdenek kimerülni –  mondta. Arról is beszélt, előfordul, hogy 150-200 kilométert mennek az ellátásra szoruló beteggel, mire olyan kórházat találnak, ahol még van hely és ellátókapacitás.

Éger több további súlyos állítást is tett a vírussal kapcsolatban, íme néhány:

– „Látom, hogy a kollégák közül egyre többen betegszenek meg, vagy a közvetlen környezetükben betegszik meg valaki, ami az egészségügyi dolgozóra karanténkötelezettséget ró. Lehet, hogy két hét múlva az lesz nálunk is, mint Belgiumban, hogy akár Covid-fertőzöttként is be kell menni dolgozni, ha az ember épp nincs rosszul.”

– „(...) nincs elegendő szakszemélyzet, márpedig nagyon nem mindegy, ki és hogyan nyúl egy ilyen készülékhez. A gépi lélegeztetés külön szakma, a lélegeztetőgépek avatatlan kezekben ölni is tudnak.”

– „(...) még a szakavatott aneszteziológus is komoly kérdésekkel, dilemmákkal néz szembe, és nem azért, mert nem tud lélegeztetni, hanem azért, mert a betegség, amit le kéne győznünk, nemrég még nem is létezett.”

– „Ha nem taposunk a fékre azonnal, akkor decemberben a karácsonyi ünneplés helyett nemzeti temetés lesz.”

Égert az orvosbéremelésről is kérdezték, azt mondta, „ez nyilván nem a kamarán, hanem a politikai oldalon múlott. És nem akarok senkit megbántani, de most sem a kamara elnökségén múlott, hogy a kormányzati döntés megszületett. Ezt egyszerűen a járványhelyzet kényszerítette ki.” A törvény szerinte alapelveiben és az az irányát tekintve jó, bár vannak hibái, de „rendkívül rossz viszont a törvény kommunikációja, ezért a kollégák, érthetően, rosszul fogadják”.