Von der Leyen: Várhatóan kötelezettségszegési eljárás indul a homofób törvény miatt

Von der Leyen: Várhatóan kötelezettségszegési eljárás indul a homofób törvény miatt

Janez Jansa szlovén miniszterelnök (j) Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét fogadja a brdói kastélyban 2021. július 1-jén. Szlovénia ezen a napon veszi át hat hónapra az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét Portugáliától. MTI/EPA/Tomi Lombar

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnök a szlovén soros elnökség nyitóeseményén jelentette be, hogy valószínűleg elindítják a kötelezettségszegési eljárást a homoszexualitást a pedofíliával összemosó magyar törvény miatt – értesült a Hvg.hu. A szlovén fővárosba, Ljubljanába látogatott ugyanis az Európai Bizottság valamennyi tagja, ahogy ez egy új elnökség kezdetén szokásos. 

Janez Jansa szlovén elnök, Orbán Viktor rendszeres támogatója azt mondta a Ljubljanában rendezett eseményen: „mindannyian egyetértettünk abban, hogy ugyanazokkal a jogokkal rendelkeznek a melegek, leszbikusok”. Mint hozzátette, egy 27 tagú EU-ból azonban nem mindenki gondolkodik egyformán, így indokolva meg azt, hogy az Európai Tanács múlt heti ülésén miért vette ott védelmébe a magyar miniszterelnököt a homofób törvény kapcsán.

Ursula von der Leyen elmondta, hogy a szülők jogát a gyermekeik nevelésében egyáltalán senki sem vitatja. A vita arról szól, hogy a magyar jogszabály hátrányosan különböztet meg egy kisebbséget, ezt pedig tiltja az uniós alapszerződés. Ezen a ponton jelentette be a bizottsági elnök, hogy a kisebbségek védelmének sérelme miatt hivatalos felszólító levél elküldését tervezik Magyarországnak, ez pedig a kötelezettségszegési eljárás első állomása. Ehhez azonban az Európai Bizottság döntése szükséges, a testület legközelebb jövő héten ül össze.

Mint megírtuk, az Országgyűlés június közepén fogadott el törvénymódosítást, amely egyebek mellett kimondja, hogy az iskolai szexuális felvilágosítás nem irányulhat a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítésére. A jogszabály ellenzői szerint az új törvény módosításaival összemossa a pedofília és a homoszexualitás fogalmait.

A homofób törvény miatt éles vita alakult ki a múlt heti uniós csúcson, ahol Mark Rutte holland miniszterelnök nekiszegezte a kérdést Orbán Viktornak: „Miért nem léptek ki az unióból?” A csúcson több más vezető is azt javasolta, hogy Magyarország lépjen ki az EU-ból.