Vona Gábor öt okot sorol fel, amiért Karácsonyt „elütötte a villamos”

Vona Gábor öt okot sorol fel, amiért Karácsonyt „elütötte a villamos”

Vona Gábor (Fotó: Bankó Gábor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megtörtént hát, amire kevesen gondoltak volna, és amiről én sem hittem, hogy bekövetkezhet. A főpolgármester visszalépett Márki-Zay Péter javára. Van rá öt indokom, miért Karácsony dobta be végül a törülközőt – írja Vona Gábor, a Jobbik korábbi elnöke a Facebookon

Az Indexen közzétett véleménycikkében először kitér az előző írására, amelyben ő maga még több érvet sorakoztatott fel MZP visszalépése, mint a fordítottja mellett. Azóta az egyik visszalépett a másik javára, és szerinte ebben mindenekelőtt az játszott szerepet, hogy a személyes karakterek és az idegek harcát végül Márki-Zay nyerte meg. 

Vona szerint az első fordulóban olyan lendületet vett a hódmezővásárhelyi polgármester, „a vérszagot megérző szimpatizánsai pedig olyan erős és kizárólagos reményeket helyeztek belé, hogy ott lebegett a levegőben, MZP talán megszegi korábbi ígéretét, és nem lép vissza, ha harmadikként fut be. Így is lett. Bár többször elismételte, ő a legvégén elrántja a kormányt, ezt végül a főpolgármester tette meg.” 

Az ex-pártelnök úgy látja, az elmúlt napokban mindkét miniszterelnök-jelölt megerősítette a velük kapcsolatos negatív sztereotípiákat. – Karácsonyt sokan gyengeséggel, döntésképtelenséggel vádolják. Az is volt. Bevitték a vásárhelyi málnásba. Márki-zay pedig ellenfelei szerint erőszakos és önfejű. Valóban az volt – magyarázza Vona. Mint hozzáteszi, ha két ilyen eltérő karakter elindul egymással szemben a politika autópályáján, nem meglepetés, hogy az előbbi rántja el végül a kormányt.

Ráadásul szerinte a kezdeti win-win szituáció – ahol mindkét fél nyer az együttműködéssel, előbb közösen legyőzik Dobrevet, utána talán Orbánt is – átalakult egy negatív végösszegű játszmába, ahol a felek bármit tesznek, mindkettő veszít. Az utolsó, demoralizáló csatára már sem ember, sem haditerv, sem hit nem maradt Karácsonyék oldalán – véli Vona. 

További okot lát a Medián és Závecz felméréseiben, mindkettő ugyanis azt mutatta, hogy az első forduló után második és harmadik helyen álló jelölt között megfordult a sorrend, nem is kicsit. – Azon lehet vitázni, mennyire helyes közvélemény-kutatásokkal megvívni egy ilyen küzdelmet, és ha igen, akkor meg mi értelme volt megszervezni az első fordulót, de ettől még a tény tény marad: a Medián-villamos kisiklott a biciklisávba... – fogalmaz az egykori Jobbik-elnök.

Fontosnak tartja még megemlíteni a Momentum „árulását” és személyes bosszút is emleget Vona Gábor. Ez utóbbit úgy érti, hogy elképzelhetőnek tartja, Karácsonyék azért tolták be Márki-Zayt a „vágóhídra”, hogy ha ennyire szeretné, vigye el ő a balhét, kapjon ki ő a DK jelöltjétől. Így Márki-Zay lenne a felelős azért, ha az ellenzék Dobrev Klárával fordul rá a 2022-es választásokra. – Egy ilyen „bosszúforgatókönyv” meglehetősen elkeserítően hangzik, de ne felejtsük el, hogy az érintett személyek is érző lények. És nem csak szeretni tudnak, hiába mosolyognak sokat – zárul Vona írása.