Zacher szerint nem tűr halasztást az oltási kampány

Zacher szerint nem tűr halasztást az oltási kampány

Zacher Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már ma el kellene kezdeni az oltási kampányt, ugyanis a járványhelyzet hétről hétre romlik – mondta a Portfólió.hu-nak Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa. A járvány ezen pontján széleskörű maszkhasználatot és a védettségi igazolvány megkövetelését tartja szükségesnek.

Újdonságként említette, hogy nemcsak a 20-30-as éveikben járók közül kerülnek be egyre többen a kórházba, hanem a járvány negyedik hullámában egyre több az olyan gyermekbeteg is, aki ellátásra szorul. Ez a korábbi harmadik hullámban csak elvétve volt megfigyelhető, de most jóval gyakoribb. Fontosnak tartja, hogy felvilágosító kampány induljon az 5-12 évesek oltásával kapcsolatban, hiszen hamarosan nekik is elérhetővé válik a vakcina.

– Nem értem, hogy miért kell várni a koronavírus elleni oltási kampánnyal november végéig? Miért nem tegnaptól vagy mától oltunk? – vetette fel Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa arra a kérdésre, hogy megfelelőnek tartja-e a november 22-28-i közötti oltási akcióhetet, amikor regisztráció nélkül, több kórházban is beoltathatja magát az, aki eddig nem tette.

Kiemelte: a védettsége az ekkor oltottaknak ugyanis karácsonyra lehet megfelelő, jelen várakozás szerint viszont december elejére tetőzhet a járványhullám, amíg sok áldozata lehet a 4. hullámnak. Az orvos szerint hónapok óta azt kommunikálja a kormány, hogy van elegendő oltóanyag, tehát ezen nem múlna az újabb kampány sikeressége.

Zacher Gábor szerint érezhetően, hétről hétre romlik a járványhelyzet. Bár a kórházak bírják kapacitással, a hatvani kórházban dolgozó orvos úgy látja, érdemes lenne az oltási kampányt erőteljesebb maszkhasználattal kiegészíteni, illetve a nyilvános rendezvényeken való részvételhez megkövetelni a beoltottságot. „Tavaly ilyenkor majdnem pontosan ennyi áldozata volt idehaza a koronavírus-járványnak, mint most, a felfutó 4. hullámban. Magyarország túlságosan elöl van az 1 millió főre vetített koronavírus áldozatok számában” – értékelt Zacher Gábor.

Szerinte most leginkább a nem beoltottak vannak a legnagyobb veszélyben. Nemcsak az a 300 ezer fős idős populáció, aki semmilyen oltást nem kapott, de a fiatalabbak is. Újdonságként említette, hogy nemcsak a 20-as, 30-as éveikben járók közül kerülnek be egyre többen a kórházba, hanem a járvány negyedik hullámában egyre több az olyan gyermekbeteg is, aki ellátásra szorul. Ez a korábbi harmadik hullám esetében csak elvétve volt megfigyelhető, de most jóval gyakoribb.

„Miután a Pfizer az Egyesült Államokban már engedélyt kapott az 5-12 év közötti korosztály beoltására is, a felnőttekéhez képest kisebb dózisokkal, nem ártana itthon is elkezdeni ezzel kapcsolatban a felvilágosító kampányt, hogyha ez az európai döntés alapján idehaza is lehetővé válik, a magyar szülők is dönthessenek róla” – érvelt Zacher Gábor a további korosztályok beoltása mellett.