Zivatarriasztást adtak ki számos megyére

Zivatarriasztást adtak ki számos megyére

Zivatarfelhők (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zivatarveszély miatt az ország középső területein több járásra másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda este. Az érintett területeken a következő órákban olyan hevesebb zivatarok alakulhatnak ki, amelyekben a villámlások mellett kockázatot jelent az erős szél, a jégeső is.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Budapesten, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Tolna megyében várható, hogy további másodfokú riasztásokat adnak ki. A többi megyében zivatarveszély miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Emellett Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Kiemelték, hogy az esti órákban főként az ország középső harmadán (a Dunántúl keleti részén és a Duna-Tisza-közén) alakulhatnak ki heves zivatarok. Az intenzívebb zivatarokat viharos (jellemzően óránkénti 60-80 kilométeres vagy ennél is erősebb) széllökés, intenzív csapadék, jégeső kísérheti (rövid idő alatt 30 milliméternyinél is több eső eshet, több centiméteres jégdarabok hullhatnak). Éjszaka a zivatarok egyre inkább a keleti országrészre korlátozódnak.

Csütörtökre a zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt a fél országra adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Azt írták: csütörtökön is jellemzően a Dunától keletre, főleg a Tiszántúlon alakulhatnak ki zivatarok. Ezeket felhőszakadás, viharos széllökés és esetleg jégeső kísérheti.

Kitértek arra is, hogy csütörtökön már csak a délkeleti és a déli megyékben lehet 25 Celsius-fok körül a napi középhőmérséklet. A hőség miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyére adtak ki, de már csak elsőfokú figyelmeztetést. Az előrejelzés szerint csütörtökön a hajnali 13-22 fokról délutánra 27-33 fokig melegszik fel a levegő.

Címkék: időjárás