„A kormánnyal ellentétben mi valódi válaszokat szeretnénk kapni”

„A kormánnyal ellentétben mi valódi válaszokat szeretnénk kapni”

Plázs a Római-parton (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kerületi konzultációt indított Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata. A március 14-éig papíron vagy online kitölthető íveken hat témában kérik ki a lakosság véleményét. A kérdések a kerület életét alapvetően befolyásoló kormányzati döntésekre, illetve a helyi politikai viták kereszttüzében álló témákra fókuszálnak.

Elsőként a szakrendelők államosítására kérdeznek rá. Mint ismert, a védőnői szolgálatot már elvették az önkormányzatoktól, és újabb lépésként az egészségügyi intézmények is kikerülhetnek a kerület felügyelete alól. Hasonló a helyzet az óvodákkal, amelyeket a jövőben ugyancsak elvonhat az állam. Két kérdés érinti a Római-part helyzetét: az éles vitákat kiváltott gátrendszer, illetve az ingyenes strandolási lehetőséget biztosító Plázs ügyében is megnyilvánulhat a lakosság. Emellett a helyi közösségi költségvetésre is rákérdez a konzultáció: Óbuda-Békásmegyer minden évben lehetőséget ad a lakosságnak arra, hogy egy 100 millió forintos keret elköltéséről döntsön; a kérdés most az, hogy növelje-e ezt az összeget az önkormányzat. A közösségi közlekedés helyzetét is felvetik az íven: a 2016-ban a MÁV fennhatósága alá került HÉV megállóinak korszerűsítéséről és akadálymentesítéséről kérik ki a lakosok véleményét.

Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere a konzultáció esetleges adatvédelmi aggályaival kapcsolatban a Budai Hangnak elmondta, hogy az önkormányzat nem kezel személyes adatokat. Minden kerületi lakos egy nem névre szóló borítékot kap a postaládájába, benne a konzultációs ívvel, illetve egy tízjegyű számmal. Ez utóbbi az online kitöltéshez szükséges (minden kód egyszer felhasználható), aki pedig papíron válaszolna a kérdésekre, az a kerületben ötven helyen tudja leadni az ívet. A válaszadóknak nem kell azonosítaniuk magukat, a véleménynyilvánítás ily módon tökéletesen anonim. Arra a felvetésre, hogy vajon a kormány „nemzeti konzultációja” nem vet-e árnyékot a kerületi kezdeményezésre, a polgármester elmondta, hogy alapvető különbség van a kettő között, ezért annak esetleges rossz híre nem befolyásolja a helyi voksolást. – A kormány kérdései mindig egy irányba mutatnak, nem az emberek véleményére kíváncsiak, csupán propagandának tekintik a konzultációt. Ezzel szemben mi valódi válaszokat szeretnénk kapni. Kíváncsiak vagyunk, hogy a helyiek hogyan értékelik a kerület működését, illetve az Óbuda-Békásmegyer életével kapcsolatos változásokat. Nem sematikus kérdéseket teszünk fel, amelyekre előre legyártott válaszok érkeznek. Az íveken megjelenő több téma vitákat vált ki a kerületben, és őszintén érdekel bennünket a lakosság véleménye ezekben az ügyekben.

Kiss László elmondta, a 2022-es országgyűlési választáson, a III. kerületben a szavazók nagyjából 41 százaléka voksolt a Fidesz, míg közel 49 százalék az ellenzéki összefogás jelöltjére. – Ez azt jelenti, hogy egy jelentős kormánypárti tábor él Óbuda-Békás megyeren, és mi szeretnénk megismerni az ő véleményüket is azokról a kormányzati törekvésekről, amelyek hátrányosan érinthetik a kerület életét. A konzultációnak emiatt is komoly létjogosultsága van, hiszen az előre borítékolható eredmény helyett a valós helyzetet tükrözheti.

Nem először indít egyébként konzultációt a III. kerület, korábban a fideszes Bús Balázs vezette önkormányzat kérdezte meg a helyieket az egészségügy átszervezésével kapcsolatban. Annak tapasztalatait azonban nem tudja felhasználni a jelenlegi vezetés, mert a voksolás akkor kevéssé transzparens módon zajlott: nem közöltek részleteket a kezdeményezésről. Nincs mihez viszonyítani tehát, de a polgármester szerint a kerület közösségi költségvetésének népszerűsége jó kiindulópont lehet. Erre az első évben ötezer szavazat érkezett, a legutóbbi alkalommal pedig már 14 ezren vettek részt rajta. – Ez alapján, ha a konzultációnkra legalább ötezren válaszolnának, már elégedettek lennénk – fogalmazott Kiss László.

A konzultáció a június önkormányzati választás miatt akár kampányfogásnak is tűnhet, ám a polgármester szerint erről nincs szó. – Szándékosan indítottuk el a voksolást az év elején, hogy mire elkezdődik a kampány, lezárhassuk, és közölni tudjuk az eredményeket. Ez lehetőséget ad minden jelölt számára, hogy megismerje a helyiek véleményét, és e szerint készüljön a választásra. Fontos, hogy teljes transzparenciára törekszünk, ebből a konzultációból tehát nem csak egyetlen embernek származik előnye. A Konzultacio.obuda.hu oldalon találnak további részleteket.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2024/3. számában, a Budai Hang mellékletben jelent meg január 19-én.