„Tetszik, nem tetszik, egy hajóban ülünk Ukrajnával” – Ismét itt a Budai Hang

„Tetszik, nem tetszik, egy hajóban ülünk Ukrajnával” – Ismét itt a Budai Hang

A legfrissebb Budai Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eltelt egy hónap, ismét jelentkezik a Magyar Hang havonta jelentkező melléklete, a Budai Hang! Plusz nyolc oldalon!

– Az alaptörvényben az szerepel, hogy a magyar kormánynak kötelessége támogatnia a határon túli magyarok szülőföldjükön való boldogulását. Ezeknek az embereknek a szülőföldje Ukrajna, tehát tetszik, nem tetszik, egy hajóban ülünk Ukrajnával. Nem ülünk viszont egy hajóban Oroszországgal, hiszen ott nem él magyar nemzetiség – mondta az áprilisi Budai Hangnak adott interjújában Ungváry Krisztián történész. A háború kapcsán rámutatott, hogy az orosz hadseregben kijelölt szolgálati helyei vannak a pravoszláv papságnak, így például minden nukleáris objektumban is. – Vlagyimir Putyin a cezaropapizmus jegyében részt vesz a húsvéti pravoszláv szertartás celebrálásában. Orbán Viktor református, így nálunk erre a szintre szerencsére nehéz lenne eljutni – fogalmazott. További részletek, történelmi és ideológiai párhuzamokkal, valamint a háború várható következményeivel a mellékletünkben. 

Budapest egyik legizgalmasabb természeti képződménye a II. kerületi Apáthy-szikla, amelynek szomszédjában egy NER-közeli cég emel épületet. A 2020-ban indult építkezés eredménye már most látványos változást hozott a tájban, pedig még kész sincs a társasház. A beruházó Szivek Norberthez, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egykori vezérigazgatójához köthető, és hiába veszélyezteti az épület a természetvédelmi körzetet és a páratlan látványt egyaránt, a kormányhivatal nem látott semmi kivetnivalót az ügyben.

Márciusban adták át a közönségnek a Pünkösdfürdő Parkot. A Római parttól északra, a Kossuth Lajos üdülőpart, Pünkösdfürdő utca és Barátpatak utca közötti szakasz a környékbeli lakosok elképzeléseit is figyelembe véve újult meg, és a parkban számos sportolási lehetőség várja az ideérkezőket. A fitnesz-eszközök és ping-pong asztal mellett futóút, kosár-, foci-, strandröplabda-, illetve egyensúlyérzéket fejlesztő akadálypálya is készült a rekonstrukció során, de a franciák kedvelt golyójátékát, a pétanque-ot is lehet játszani, májustól pedig a kutyásoknak is lesz saját agility része.

Szélsőséges időjárás, infláció és munkaerőhiány: nehéz helyzetbe kerültek a termelők, ami a vásárlók pénztárcáját sem hagyja érintetlenül. Végigjártunk budai piacokat, hogy megnézzük, mennyit érezni a válságból. Áprilisi számunkból kiderül, hogy a háború érezteti-e már hatását, és hogy a kereskedők milyen jövőt jósolnak a piacozásnak.

Tovább színesedett a II. kerületi Margit körút: művészeti galéria és hulladékmentes üzlet nyílt „Buda kapujában”. Az önkormányzat által indított Margit negyed program célja, hogy újra élettel töltse meg az egykor vibráló, az elmúlt évtizedekben azonban csendben haldokló környéket. Ugyancsak a II. kerületben, de valamivel távolabb a városközponttól, a Pesthidegkúti úton emblematikus, ám igencsak leromlott állapotú épület áll. A száznegyven éves hajdani hidegkúti községháza még egy telet nem bírna ki a szakértők szerint, ám a kerület vezetése és a lokálpatrióták most összefogtak a megmentésére. Cikkünkből kiderül, hogyan működik a kaláka napjainkban.

Egy évszázada a húsvéthoz még elválaszthatatlanul hozzátartozott a gellérthegyi búcsú, ahol tömegek lepték el az akkor még életveszélyes „kopár sziklát”. Távoli országokból is csodájára jártak az ünnepi felhajtásnak, „mintha más város mulatna ilyenkor” – írták a korabeli lapok. Elfelejtett búcsú „puczczos uracskákkal”, halálos tojásdobálással, és szépségversennyel, ami két-zöld foltokat hagyott maga után.

Mindez a legújabb Budai Hangban, az április 14-én megjelent Magyar Hang 8 oldalas mellékletében!