Kell egy kellően kunkori farok

Kell egy kellően kunkori farok

Csendes Imre sinka kutyája (Csendes Imre engedélyével)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kutyasétáltatás közben egyszer szembejött velem egy fiatal pár, egy számomra teljesen meghatározhatatlan fajtájú ebet vezetve. Első pillantásra úgy nézett ki, mint egy kis méretű akita: hegyes, felálló fülek, visszapöndörödő farok, rövid, sima szőr, izgága természet. Azt hittem, egy jobban „sikerült” keverék jön szembe velünk, ám nem akarván megsérteni a gazdákat, mégis inkább azt kérdeztem tőlük: „Ez, ugye, akita?” „Sinka” – válaszolták. „Hogy micsoda?” „Sinka” – ismételték. Ebben maradtunk, gondoltam, majd utánanézek.

Ám a sinkának nem is olyan könnyű utánanézni. Nem születtek még róla könyvek, nincsenek sinkás honlapok, nincs sinkaegyesület. Néhány, nem túl mélyre ásó újságcikk és Facebook-csoport jelenti a forrást a kutatómunkához.

Ezekből annyi körvonalazódik, hogy egészen friss magyar „fajtáról” van szó. Sőt, nem is kutyafajta még ez, inkább az azt megelőző stádiumban van. Kezd kialakulni a valamennyire egységes külső tulajdonságok sora, amelyeket fenn is felsoroltunk, ám sokkal többre tartják a pásztorkutya kedvelői és tartói a belső tulajdonosságokat: a szívósságot, az egészen elképesztő terelési ösztönöket és a fáradhatatlanságot. A sinkát egyaránt alkalmazzák juhnyájak és szarvasmarhagulyák mellé, legfeljebb 50 centiméteres marmagassága ellenére jól elbír a makacsabb marhákkal is. Nem profi tenyésztők nemesítették, hanem a pásztorok válogatták nemzedékről nemzedékre. A hozzáértők azt mondják, lehet benne vér a pulifélékből (puli, pumi, mudi, német pumi) és a német juhászokból is.

Bár a külső jegyeket kevesebbre tartják tenyésztői, mint az „eszét”, mégis van pár, látszólag lényegtelen jegy, amelynek nagy jelentőséget tulajdonítanak a sinkákat alkalmazó pásztorok: sok esetben nem is tekintik igazi sinkának azokat az egyedeket, amelyek nem rendelkeznek ezekkel. Ilyen a tízforintos nagyságú fekete pigmentfolt a nyelven, a kellően kunkorodó farok és a farkasköröm megléte. Ezek csak első ránézésre tűnnek haszontalannak, tisztelete azonban nagyon is racionális okokra vezethető vissza: minden bizonnyal volt valaha, a fajta kialakításának kezdetén egy (vagy több) olyan egyed, amely kiváló terelőképességekkel bírt, és mellékesen a fenti külső jegyeket viselte magán. A pásztorok fejben összekapcsolták a külső és belső tulajdonságokat, és keresték az olyan kölyköket, amelyek rendelkeztek a külsőségekkel, azokat tenyésztették tovább.

Sinkás körökből nyilatkozót találni hasonlóan nehéz, mint kormánykritikus lapnak politikai kérdésben fideszes nyilatkozót megszólaltatni. Volt olyan pásztor ember, aki úgy utasított el minket, hogy „most éppen körmölöm a juhot, és a következő tíz évben is ezt fogom csinálni, nincs időm nyilatkozni, bohóckodni”. Általános vélekedés volt, hogy ez a fajta „nem a nézettség kedvéért van tartva, hanem a pásztorember mindennapi munkáját segíti”, ezért nem is kell a fajtának a publicitás, mert az csak a sinka kommercializálódásához vezetne.

Hosszas utánajárás után végül sikerült találnunk olyan autentikus sinkást, aki kötélnek állt. Repelik Zsolt, aki maga is pásztor, az 1990-es évek óta tenyészti a fajtát, most is van olyan kutyakölyke, amelynek a dédnagyanyja is nála született. Repelik szerint a legtöbb sinkás valóban attól tart, hogy divattá lesz a sinka, és felfedezik benne az üzleti lehetőséget a szaporítók.

A pásztornak a tigriscsíkos a kedvence, igazából ez vált a Repelik-sinkák védjegyévé, és ő is úgy tartja, az az igazi sinka, amelyik „a háta közepén hordja a farkát”. A farkasköröm és a terelési képességek összefüggését viszont babonának tartja. A vevői leginkább a hortobágyiak, és körülbelül 100 000 forintért mennek el a kipróbált egyedek. (Sinkákból nem csak kiskölyköket szoktak értékesíteni, mint más fajtákból, hanem betanított, kiképzett, kicsit idősebb, 5-6 hónapos kutyákat is, sőt úgy tűnik, inkább az utóbbi a jellemző. Ez Repelik Zsolt szerint nem jelent gondot a beilleszkedésnél, hamar megszokják az új gazdájukat, az ő sinkáira nem igaz, hogy egygazdás állatok volnának.)

Amikor nála is rákérdezünk a sinkák főbb külső és belső tulajdonságaira, riportalanyunk rögtön rávágja: „Szerelmes beléd, a gazdájába. Minden pillantásodat lesi.” Ő például ha leheveredik a fűbe, a sinkája egyből ráfekszik. Ez a fajta keresi a fi zikai érintkezést a gazdájával, amit később munkája során meg is hálál. Repelik szerint fontos alaptulajdonság, hogy egy sinka tudjon „mezsgyézni”, azaz ne engedje a veteményesbe a terelt állatot, hanem tartsa határon belül. Ugyanakkor azt mondja: „kutyát adok, de juhászt nem tudok mellé adni”.

Arra a felvetésünkre, hogy miért volt szükség újabb pásztorfajta kialakítására a puli, pumi, a mudi mellé, így válaszol: a klasszikus fajták már nem voltak olyan kitartók és okosak, mint őseik és mint az új fajta, a sinkák. Repelik Zsolt még egy olyan finomságot is említ, hogy a pumi és a mudi terelés közben „cibálja a hátsó lábát a birkának”. A sinkák ráadásul igénytelenebbek is, jobban bírják mind a hideget, mind a hőséget.

Az utóbbi években a sinkákat viszik már divatkutyának is, de ennek alanyunk nem örül. „Addig jó, amíg nincs kiállítás és törzskönyv” – visszhangozza a Repelik- sinkák névadója a másoktól is hallott vélekedést. Ő is tart a túltenyésztésről és attól, hogy a fajta kikerül a pásztorok kezéből.

Mivel az igazi, bejegyzett fajtává válás útján idehaza a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetségén (MEOESZ) keresztül vezet az út, meginterjúvoltuk őket is, hol tart, egyáltalán tart-e bárhol is ez a folyamat. A MEOESZ nevében Korózs András szövetségi elnök azt mondta, a fajtát tenyésztők kezdeményezésére a sinka esetében első körben állományfelmérést tartanak szükségesnek. Amennyiben ezen első felmérés eredménye azt mutatja, hogy van érdeklődés a sinka tudatos tenyésztése, törzskönyvezése iránt, a MEOESZ személyes állományfelmérést tervez. Ennek keretében felállhatna egy adatbázis a jelenlegi állományról. Ennek a munkának az eredménye lehetne a kiindulópontja a tudatos tenyésztésnek, amelynek révén elindulhatna az állomány egységesítése és végül a fajta elfogadása is. A fajtaelfogadás nemzeti szinten kétlépcsős, szükség van a MEOESZ nemzeti fajtaként való elismerésére, illetve az állami elismerésre az Agrárminisztérium részéről.

De itt még nem tartunk, hisz láttuk, maguk a pásztorok nemigen vágynak erre a fajta elismerésre. Addig pedig a sinka „nem hivatalos fajta”-ként végezheti a dolgát a legelőinken.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/11. számában jelent meg március 12-én.