A homlokzat dizájnja: mire kell figyelni a kialakítás során? (x)

A homlokzat dizájnja: mire kell figyelni a kialakítás során? (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A homlokzat kialakítása, megtervezése egy igazán kreatív feladat. Ez egy izgalmas időszak, hisz folyamatosan érkeznek a jobbnál jobb ötletek. Az elkészült “műalkotás” végül évtizedeken át fogja sugározni magából az eleganciát és stílusosságot. Azonban több kérdés is felmerül a folyamat során, például hogy mire kell figyelni a tervezésnél?

Minden az alapoktól függ

Az első lépés minden esetben az, hogy megtaláljuk a megfelelő szakembert, aki segít a tervezésben. Ebben nagy segítséget jelenthet a PET-RO Nyílászáró műszaki tanácsadás szolgáltatása, hisz az sem mindegy, hogy milyen alapanyagokkal dolgozunk. Magánál a tervezésnél a legfontosabb irányelv az is, hogy minden törvényi szabályozást be kell tartani.

Merjünk nagyot álmodni, de azt mindenképpen bele kell illeszteni bizonyos keretek közé. Ahhoz, hogy ne érjen minket semmilyen csalódás vagy kellemetlenség, az első lépés a törvényi iránymutatások megismerése.

Persze a paragrafusok erdejében könnyedén el lehet tévedni, így már csak ezért is szükség van egy szakemberre, aki segít “magyarra fordítani”, érthetően elmagyarázni, hogy pontosan mi az, amit lehet, és mi nem fér bele a tervezés során. Ez felesleges nyűgnek, időpocsékolásnak tűnhet, de semmiképpen sem szabad kihagyni.

A törvényi szabályozások fő célja, hogy mindenki számára megfelelő homlokzatok épüljenek, valamint a biztonsági elvárásoknak is megfeleljen minden épület. Megkerülni szigorúan tilos, valószínűleg nem is fogunk találni olyan szakembert, aki ebben segédkezne, mivel komoly veszélyei van annak, hogyha egy mindent szabványt áthágó homlokzat kerül kiépítésre.

Az egyik legfontosabb elem: a szigetelés

Ha már megvan az álom, és a törvényi keretek közé is sikerült azt beilleszteni, akkor jöhet a következő nagy kérdéskör: milyen szigetelést használjunk? 2023-ban kifejezetten fontos szerepe van a szigetelésnek, mivel az energiahatékonyság mindenki számára elsődleges. Ezzel lehet a rezsiszámlán hatékonyan faragni rövid és hosszú távon egyaránt.

Az energiaárak csökkenésére hiába várunk, ezért is fontos, hogy már alapból úgy legyen az ingatlan kialakítva, hogy a dráguló körülmények között is költséghatékony legyen a fenntartása.

Minden a nyílászárókkal kezdődik

Ha külső szigetelés, akkor az ajtókra, ablakokra kell a legnagyobb figyelmet fordítani. Itt nem csak az esztétikai paraméterekre gondolunk, hanem a szigetelési tulajdonságokra. Nem hiába jó választás például a műanyag nyílászáró, ami ár-érték arányban kimagaslik a mezőnyből, de a hő- és hangszigetelési tulajdonságai is kivételesek.

A megjelenése letisztult, ma már többféle színben is kapható, valamint időtálló megoldást jelent, mivel több évtizedig is képes megfelelően ellátni a feladatát. Ennek ellenére választhatunk esztétikus fa nyílászárókat is, viszont ezek sokkal több törődést igényelnek.

Egy valami biztos: mindenki megtalálhatja a számára megfelelő nyílászárót a PET-RO Nyílászáró oldalán.