Legenda vagy valóság? Tévhitek a kutyákról (x)

Legenda vagy valóság? Tévhitek a kutyákról (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokan azt gondolják, hogy ismerik a kutyákat, a reakcióikat, a tartási módjukat, szokásaikat, ezért kitartóan ragaszkodnak egy-egy olyan dologhoz, ami lehet, hogy más, mint a valóság. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány olyan tévhitet, mely sok emberben él, azonban az csupán legenda és nincs valóságalapja.

Olvasd el az állításokat és ismerd meg az azzal kapcsolatos valóságot, így megtudhatod, hogy jól tudtad-e, vagy te is tévedésben éltél eddig.

Ha én megehetem, akkor a kutyám is!

Gyakran halljuk ezt a kijelentést, pedig számtalan étel tiltott a kutyák számára. Ha biztosra akarsz menni, akkor a BioZoo.hu-nál kapható kutyáknak készült termékek etetésével tarthatod egészségesen a kedvencedet. Egyenesen tilos például szőlőt, mazsolát, csokit, avokádót adnod neki, hiszen ezek az ételek akár halálosak is lehetnek!

Nyáron le kell nyírni a szőrt, mert különben melege lesz

A legtöbb kutyafajta esetében a szőr nemcsak a hideg, de a meleg ellen is véd. A golden retriever vagy a husky dupla szőrzete hűvösen tartja a kutya bőrét, leborotválása miatt az állat könnyen túlhevülhet, megcsíphetik a rovarok de akár le is éghet. Éppen ezért kizárólag olyan kutya szőrét szabad megrövidíteni, ami hosszú szőrű, például egy palotapincsi és azt is csak bizonyos mértékig.

A kutya és a macska nem jön ki egymással

Bár egyes kutyák, főleg, amelyek erős vadászösztönnel rendelkeznek, üldözhetik a macskákat, azonban türelmes összeszoktatással ebben az esetben is érhetünk el eredményt. Azonban ha a kutya együtt nő fel a macskával, akkor egyáltalán nem szokott köztük gond lenni, sőt, boldogan összebújós posztokat is bőven találhatunk a közösségi oldalakon.

A szuka kutyáknak feltétlen fialni kell egyszer

Az ivartalanítás előtt sokan úgy gondolják, hogy mindenképpen fialtatni kell a kutyát. Ez egy nagyon durva tévhit! A kutyát az ivaréretté válásakor azonnal ivartalanítani kell, ezáltal megelőzhető az emlőrák vagy a gennyes méhgyulladás.

Ha a kutya csóválja a farkát, akkor boldog

Ez nem teljesen így van, inkább azt jelenti, hogy izgatott. Ez lehet a boldogság, de lehet negatív dolog miatt is, sőt, akár agresszív szándékot is jelezhet, ezért mindig a kutya összes jelzését, a fül tartását, testtartását is figyelni kell.

Ha a kiskutya bepisil, bele kell nyomni az orrát

Ha így teszel, akkor hamar elveszted a kutyád bizalmát és kiszámíthatatlan, durva leszel a szemében. Nem beszélve arról, hogy utólag csinálva egyáltalán nem fogja érteni, hogy ez miért történik. Ehelyett a pozitív megerősítés és a jutalmazás sokkal célravezetőbb. Dicsérd meg, ha a pelenkára vagy ha a szabadban végzi a dolgát, így megtanulja, hogy mit vársz el tőle.

Egy kutyaév az hét emberév

Sem a kisebb testű, sem pedig a nagyobb testű kutyáknál nem helyes ez a számítási mód. A kis testű kutyák hamar ivaréretté válnak, ezért egy 1 éves kutya nem egy 7 éves gyereknek felel meg, hanem egy felnőttnek. A nagy testű kutyák pedig 7-8 évesen már idősnek számítanak, holott emberévekben ez még az élet dereka.

Te is elhitted ezeket a tévhiteket, vagy tudtad az igazságot?