Az uniós hitelhez is teljesíteni kell azokat a feltételeket, amelyeket nem akar az Orbán-kormány

Az uniós hitelhez is teljesíteni kell azokat a feltételeket, amelyeket nem akar az Orbán-kormány

Az Európai Bizottság épülete (Forrás: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ugyanolyan elbírálás alá esik a kormány által csütörtökön igényelt uniós hitel, mint a helyreállítási alap támogatásai. Vagyis a kormány a minap kért 3,9 milliárd eurós hitelt sem kapja meg addig, amíg dűlőre nem jut az Unióval a jogállamisági kérdésekben, vagy nem teljesíti az EB által előírt 27 szupermérföldkövet – közölte az Európai Bizottság az RTL Híradóval.

Az EB állásfoglalása szerint a vissza nem térítendő támogatások és a hitelfelvétel is a helyreállítási alap részei, így azokról egy eljárásban döntenek. Korábban Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter még arról beszélt, nem egyértelmű, hogy a szupermérföldkövek teljesítése a hitel lehívásának is feltétele lenne. 

Van azonban egy kiskapu: a zöld átállásra és az orosz energiáról való leválásra fordítható támogatások 20 százalékát fel lehet venni előlegként, és erre nem vonatkoznak a helyreállítási alaphoz való hozzáférést szabályzó feltételek. Ezt a pénzt két részletben utalják, az első, 460 millió eurós részlet a jövő év első hónapjaiban lesz esedékes.