Navracsics szerint a tárgyalások jól haladnak Brüsszellel – pénz még sincs

Navracsics szerint a tárgyalások jól haladnak Brüsszellel – pénz még sincs


Navracsics Tibor és Johannes Hahn (Fotó: Navracsics Tibor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csalódniuk kellett azoknak, akik valamiféle áttörésben bíztak Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerdai brüsszeli látogatása kapcsán. Navracsics három uniós biztossal is találkozott: Johannes Hahn költségvetésért, Elisa Fereira kohéziós forrásokért és Mariya Gabriel, kutatásért, oktatásért és innovációért felelős biztossal. A megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón azonban csak annyi vált világossá, hogy az egyeztetések folytatódnak, de tulajdonképpen jól haladnak, a vállalások értékelése pedig nyárra készülhet el az Európai Bizottság részéről, azonban a kifizetések megindulásának időpontját Navracsics Tibor csak annyiban tudta pontosítani, hogy „majd”.

A Magyarországnak járó uniós források több körülmény miatt is zárolva vannak. Alapvetően a tagálamok úgy döntöttek tavaly decemberben, hogy sem az 5,8 milliárd eurós helyreállítási alaphoz, sem pedig a 21,5 milliárd eurós helyreállítási források nagy részéhez nem férhet hozzá az ország addig, amíg vállalások sorát nem teljesíti. Ez 27 úgynevezett szuperfeltételt jelent, nagy részük a korrupcióellenes kerethez, kisebb részük pedig az igazságügyi reformhoz kapcsolódik. 

Kuratóriumok: még vannak tisztázatlan kérdések

Navracsics Tibor brüsszeli újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a mostani megbeszélések szinte kizárólag az egyetemi közalapítványok működésével voltak kapcsolatosak, amely az egész jogállamisági feltételességi mechanizmus szempontjából csak egy kisebb, bár sokakat érintő és a közbeszédben is jelen lévő terület. Néhány hete hasonló ügyben volt már Brüsszelben a miniszter és úgy tűnik, most is ugyanazt az eredményt sikerült elérnie: az Európai Bizottság változatlanul javaslatot vár a magyar kormánytól. Igaz, ennek tartalmát talán már sikerült pontosabban tisztázni. Navracsics elmondása szerint a közalapítványi kuratóriumokba a következők nem viselhetnek tagságot: miniszter, államtitkár, politikai igazgató, kormánybiztos, országgyűlési képviselő. Ugyanakkor a polgármesterség és az EP-képviselői poszt nem kizáró tényező.

Ami nincs eldöntve, hogy a közigazgatásban irányítási pozícióban dolgozók, vagyis a közigazgatási államtitkár és a helyettes államtitkár. Szintén kérdés a mandátumok időtartama, megújíthatósága és az, hogy az összeférhetetlenség megszűnése után mennyi idő elteltével lehet valaki kuratóriumi tag.

Leghamarabb nyáron értékelhet a bizottság

De a legnagyobb baj nem ezzel van. Hanem az összes többivel. Többszörös újságírói próbálkozás ellenére sem sikerült megtudni, hogy akkor végeredményben mi a helyzet a fentebb említett szupermérföldkövek teljesítésével. Vagyis mindazokkal, amelyek nem az egyetemi kuratóriumokat illeti, illetve a tavaly őszi egyeztetések során nem sikerült rendezni őket. Információink szerint ez a 27-ből körülbelül 20-at érint. Ezzel kapcsolatosan annyit sikerült kicsikarni a miniszterből, hogy „folyamatosak a tárgyalások”.

Arra vonatkozóan pedig, hogy akkor tulajdonképpen mikorra lesz pénz, a következő válasz érkezett: „Abban bízom, hogy sikerül gyorsan megállapodnunk és akkor viszonylag hamar, április második felében a parlament elé kerülhet ez a törvényjavaslat (ami az egyetemi kuratóriumokra vonatkozik – a szerk.). És akkor május elejére, hogyha az országgyűlés is elfogadja , akkor tudunk tovább haladni ezzel a kérdéssel is, a jogállamisági feltételességi eljárással párhuzamosan tudunk előre menni és akkor a bizottság ígéretének megfelelően, hogyha így haladunk, akkor ők nyárra el tudják végezni az értékelésüket a magyar teljesítéseknek és akkor az európai uniós forrásokhoz hozzá tudunk férni ténylegesen is”.

Jelenleg ennyit tudhatunk. De ez legalább biztos.