„Az aggodalmak továbbra is fennállnak Magyarország esetében”

„Az aggodalmak továbbra is fennállnak Magyarország esetében”

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja (b), Varga Judit igazságügyi miniszter (k) és Vera Jurová Brüsszelben 2023. május 30-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió egyik legerősebb eszközére, a hetes cikk szerinti eljárás folytatására azért van szükség, mert Magyarországon továbbra is fennáll az európai értékek szisztematikus megsértésének veszélye – jelentette ki az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja kedden Brüsszelben.

Vera Jourová, a tagállamok általános uniós ügyekért felelős minisztereinek tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az eljárás mindaddig nem áll le, amíg az aggodalmakat kiváltó problémák fennállnak, ameddig az Európai Bizottság által megkövetelt eredményeket Magyarország nem teljesítette. – Az aggodalmak pedig továbbra is fennállnak Magyarország esetében – közölte. Az eljárás – mint kifejtette – akkor fejeződhet be, ha a problémákat megoldották, illetve ha biztosított, hogy a továbbiakban nem áll fenn az EU alapértékei szisztematikus megsértésének veszélye, „egyelőre azonban még nem tartunk itt”. Az uniós bizottság semmiféle előrelépést sem lát egyebek mellett a választásokra vonatkozóan, az ombudsman és a közszolgálati média függetlenségének biztosítására tett javaslatok teljesítése terén. – Magyarországnak továbbá teljesítenie kell a megkövetelt szupermérföldköveket a helyreállítási források lehívása érdekében – mondta, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság készen áll segíteni Magyarországnak a szükséges reformok teljesítésére kifejtett erőfeszítéseinek sikere érdekében.

Az uniós biztos szerint a hetes cikk szerinti eljárás fontos eszköz az EU kezében, ugyanis erősödik a bizonytalanság és a bizalmatlanság a tagországok között. Az eljárás keretében folytatott meghallgatás pedig lehetőséget biztosít az érintett tagállamoknak a helyzet tisztázására.

Az Európai Parlament 2018 szeptemberében fogadott el állásfoglalást, amelyben azt javasolta, hogy a tanács az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkének 1. pontja alapján állapítsa meg, hogy Magyarországon fennáll az egyértelmű veszélye annak, hogy sérülnek az EU alapértékei. Egy azzal összefüggésben feltett kérdésre, hogy az Európai Parlament a héten olyan indítványról vitázik, majd pedig szavaz, amely meg kívánja akadályozni, hogy a 2024 második félévében Magyarország töltse be a soros uniós elnökséget, Jourová azt válaszolta: az Általános Ügyek Tanácsának vitatémái között nem szerepelt az EP indítványa. Az Európai Bizottság az uniós szerződések szerint fog eljárni.

(MTI)