Az EU az utazási korlátozások feloldásáról döntött az oltott és felgyógyult utasok számára

Az EU az utazási korlátozások feloldásáról döntött az oltott és felgyógyult utasok számára

Az Európai Unió Tanácsának tanácsterme (Fotó: European Council)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió Tanácsa azt javasolja a tagállamoknak, hogy oldják fel a legfeljebb kilenc hónapja oltott, illetve a fertőzésből felgyógyult uniós állampolgárok számára az utazási korlátozásokat, beleértve a teszt- és karanténkötelezettséget is. 

A New York Times értékelése szerint ez egy újabb jele annak, hogy az EU elfogadja, hogy a covid az élet részévé válik, és egyre kevésbé jelent a társadalmat súlyos veszéllyel fenyegető krízist. A WHO előzőleg hasonlóképpen úgy értékelte a helyzetet, hogy a pandémia hamarosan kezelhetővé válhat.

„Reális remény van arra, hogy az omikron elhozza a stabilizációt és a normalizációt” – jelentette ki a WHO Európáért felelős igazgatója, Hans Kluge. Ugyanakkor óvott attól, hogy azonnal minden korlátozást felfüggesszenek, mert sokan vannak még a világon, akiknek semmiféle védettségük nincs a koronavírussal szemben.

Az új európai uniós ajánlások értelmében a következő esetekben lehetne az eu-s állampolgároknak szabadon mozogni a tagállamok között:

  • ha digitális oltási igazolvánnyal rendelkeznek a teljes beoltottságról. Ha az első oltási kör több mint kilenc hónapja volt, ismétlőoltás is szükséges; vagy
  • ha igazolásuk van a betegségből történt nem régi felépülésről; vagy
  • 72 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel rendelkeznek.

az új rendelkezések február 1-én lépnek életbe. Ugyanakkor a közegészségügyi korlátozások továbbra is tagállami hatáskörben maradnak, így ezek csak ajánlások. Így várhatóan nem egyszerre fogják a tagállamok felfüggeszteni az utazási korlátozásokat.

Egyúttal a Tanács szigorúbb korlátozásokat javasol az oltatlanok és a betegségen nem átesettek számára. Az ő számukra továbbra is előírhatnának további tesztelési, illetve karanténkötelezettséget.

Címkék: Európai Tanács