Az Európai Parlament megszavazta azt az oligarcha-jelentést, amelyben Orbán neve is szerepel

Az Európai Parlament megszavazta azt az oligarcha-jelentést, amelyben Orbán neve is szerepel

Az Európai Parlament ülésterme (Fotó: Wikipédia/Diliff)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön nagy többséggel szavazta meg az Európai Parlament azt az oligarchákról szóló jelentést, amiben Orbán neve is szerepel, írja a Népszava. Az állásfoglalásban szerepel, hogy Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök a mezőgazdasági támogatások révén központosította és a belső köre számára újraosztotta a vagyont.

Néhány más tagállam mellett Magyarország neve is gyakran előfordul abban az európai parlamenti jelentésben, amely az oligarchikus struktúrák elleni küzdelemről és az uniós források csalással szembeni védelméről szól – írja a lap. A képviselőtestület csütörtökön nagy többséggel szavazta meg a finn néppárti Petri Sarvamaa által előkészített állásfoglalást.

„Egyes tagállamokban a nemzeti kormányok tagjai és más politikai pozíciókat betöltő személyek is az oligarchia részét képezik, és aktívan arra törekednek, hogy az uniós forrásokból saját maguk jussanak pénzügyi előnyökhöz” – olvasható a jelentésben.

Tényfeltáró cikkekre hivatkozva az állásfoglalásban megjegyzik, hogy Magyarországon Orbán Viktor a mezőgazdasági támogatások révén központosította és a belső köre számára újraosztotta a vagyont. Hozzáteszik azt is, hogy a magyar közbeszerzés működése rendszerszintű hiányosságokra enged következtetni, és hogy 2015-2019 között a tagállamok közül Magyarországon zárult a legtöbb OLAF-vizsgálat pénzügyi ajánlással.

A jelentésről rendezett szerda esti vitában Daniel Freund zöldpárti képviselő felvetette: nem csak az orosz oligarchák vagyonát kell befagyasztani, hanem az EU saját oligarcháinak járó uniós forrásokat is. „Ha így folytatjuk, Orbán oligarchái felvásárolják az utolsó független napilapot is Magyarországon” – fogalmazott a német politikus.

A jogilag nem kötelező jelentésben a képviselők sürgetik az Európai Unió intézményeit, hogy vessenek be minden lehetséges eszközt az oligarchák megakadályozására, hogy azok ne tudják átvenni a gazdaság, a pénzügyek és politika irányítását.