Lemondása miatt Szájer több mint 40 millió forintot veszíthetett

Lemondása miatt Szájer több mint 40 millió forintot veszíthetett

Orbán Viktor és Szájer József 1990-ben a parlamentben (Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy vagyont veszít Szájer József azzal, hogy a múlt pénteki orgiát követően idő előtt lemondott képviselői mandátumáról az Európai Parlamentben – derül ki az Mor.hu cikkéből

A képviselői apanázs ugyanis igencsak bővkezű, különösen a magyar átlagfizetéssel összehasonlítva, de még a magyar országgyűlésben ülők – 1,1 milliós fizetésükkel – is irigykedhetnek a Brüsszelben, illetve a Strasbourgban ülő képviselők fizetési jegyzékét meglátva. A nettó alapilletmény ugyanis 6962 euró, ami másfél évvel ezelőtt még „alig” 2,1 millió forintot ért, nemzeti valután jelentős gyengülésének eredményeként azonban ma már 2,4 millió forintot. 

De ez még távolról sem minden, hiszen minden olyan napért, amelyet Brüsszelben vagy Strasbourgban töltenek, 323 euró (114 ezer forint) átalányjuttatást fizetnek, amelyből szállás és egyéb költségeiket tudják fizetni. Ezen felül még havi 4563 euró (1,6 millió forint) általános költségtérítés is jár nekik, amelyből parlamenti munkájukhoz kapcsolódó költségeket fedezhetik. Még itt sem ér véget a sor, mert utazási költségeiket is megtérítik. Mandátumuk lejártával pedig annyi havi fizetésüket kapják kézhez, ahány évet képviselőként töltöttek. Szájer József 16 évig volt hivatalban, tehát még 16 hónapig kapta volna a fizetését, ha kitöltötte volna a mandátumát 2024-ig, de neki most nem lejárt a mandátuma, hanem lemondott róla, így ezt a 38 millió forintot is elveszíthette.

A lemondás miatt nyugdíja is kisebb lesz, mint korábban várhatta volna. A politikus 59 éves, a volt képviselők pedig 63 éves koruktól öregségi nyugdíjra jogosultak, a nyugdíj összege a mandátum minden teljes éve után a tiszteletdíj 3,5 százaléka. Így a politikus a mai árfolyamon számított 2,4 millió forintos fizetésének nem a 70, hanem csak az 56 százalékát fogja kapni, hiszen 20 év helyett csak 16 év a mandátumban töltött idő. Ez havi 1,6 millió forintos nyugdíj helyett havi 1,3 millió forintos nyugdíjat jelent majd.