Az Európai Parlamentnek a bolgár jogállamisággal is problémái vannak

Az Európai Parlamentnek a bolgár jogállamisággal is problémái vannak

A Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök és kormánya lemondását követelő tüntetők és rendőrök dulakodnak a szófiai parlament előtt 2020. szeptember 2-án (Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdekes helyzet alakult ki az Európai Parlamentben a bolgár jogállamiság kapcsán. Az Európai Parlament elfogadott egy állásfoglalást, amelyben élesen bírálta a bolgár kormány egyes lépéseit, döntéseit. A javaslatot azonban nem támogatta a legnagyobb európai párt, az Európai Néppárt,amelynek tagja a bolgár kormánypárt.

Ugyanakkor a Néppárt többsége az elmúlt időszakban minden esetben támogatta a magyar kormányt elítélő határozatokat, holott a Fidesz is ennek a pártcsaládnak a tagja, még ha az elmúlt másfél évben fel is függesztették a tagságát. Az is érdekes, hogy a döntést kommentálva a néppárti politikusok arra hivatkoztak, hogy nem szabad a jogállamiságot pártpolitikai eszközzé silányítani.

Közleményük szerint ez az állásfoglalás nem szolgálja a jogállamiság ügyét, mert sok helyen pontatlan és számos esetben kevés köze van a jogállamisági kérdéshez. Egyébként éppen ez az érvelés az, amit a Fidesz szokott felhozni, amikor bírálat éri a magyar kormány teljesítményét. A Néppárt ehelyett azt javasolja, hogy a baloldaliak inkább a baloldali kormányok háza táján sepregessenek és foglalkozzanak Szlovákiával, Máltával vagy Romániával. A javaslatot a néppárti tiltakozás ellenére a szociáldemokraták, a szélsőbal, a liberálisok, a zöldek és a függetlenek egy részének támogatásával fogadták el.

Az állásfoglalásban a képviselők szolidaritást vállaltak Bulgária népével az igazságszolgáltatás, az átláthatóság, az elszámoltathatóság és a demokrácia iránti követeléseikben, elítélték a tüntetőkkel és újságírókkal szemben alkalmazott rendőrségi erőszakot valamint a magánvállalkozások jogellenes ellenőrzését, és aggasztónak tartották  z alkotmányos reform-folyamat valamint a választási törvény közvetlenül a választások előtti megváltoztatására irányuló tervet. Ezen túl mélyen aggasztónak találják a média szabadságának, átláthatóságának és tulajdonosi sokszínűségének romlását, és azt, hogy a kormányhoz közel állók állítólag gyakrabban jutnak hozzá az uniós forrásokhoz. Hangsúlyozzák, hogy szigorúbban kellene ellenőrizni az uniós források elköltését: azonnal ki kell vizsgálni azt a gyanút, hogy az uniós „adófizetők pénzét a kormányzó párthoz kapcsolódó körök gyarapítására használják fel".

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő brüsszeli magyar újságíróknak azt mondta, hogy a néppárti EP-képviselők kezdenek ráébredni arra, hogy a baloldal módszeresen támadja a jobboldali kormányokat, ezért is kell határozottan visszautasítani minden támadást, amely a bevándorláspárti többség felől érkezik. Hidvéghi szerint a Néppártnak ki kell állnia hagyományos értékei mellett, mert az elmúlt években elveszítette karakterét és ezért szavazói egy részét is.