Kimondta a bíróság: emberi jogokat sért a klímavédelmi intézkedések elmaradása

Kimondta a bíróság: emberi jogokat sért a klímavédelmi intézkedések elmaradása

Fotó: Unsplash/Markus Spiske

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Történelmi ítélethirdetés történt kedden az Európai Emberi Jogi Bíróságon: egy csoport, zömében 70 év feletti svájci nőnek adtak igazat Svájccal szemben. A nyugdíjaskorú hölgyek azt kifogásolták, hogy országuk nem tesz eleget a klímaváltozás megfékezése vagy hatásainak tompítása érdekében, és idős életkorukból fakadóan szervezetük jelentősen megsínyli a felmelegedéssel együtt járó káros hatásokat, mint például a nyári hőhullámokat. A bíróság keresetüknek helyt adott, az indoklásuk szerint Svájc „siralmasan” alulteljesíti vállalásait, sőt, „kritikus hiányosságok” vannak az üvegházhatású gázok légkörbe való kieresztésének visszafogásában. Svájc 2017-ben ratifikálta a 2016-os Párizsi Klímaegyezményt, melyben vállalták, hogy 2030-ra az 1990-es kibocsátási szint felére csökkenti az ország az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Bár a nyugati demokráciákban rendszeresen indítnak állampolgárok klímapereket saját országaik kormányai ellen, ám ez az első eset, hogy az Emberi Jogi Bíróság elmarasztalta az alperes államot. A két nappal ezelőtt még Hágában letartóztatott klímavédő, Greta Thunberg is ott volt Strasbourgban, a bíróság székhelyén, az ítélethozatalt követő ünneplők között. Az ítélethozatalnak magyarországi jelentősége is van, ugyanis az Európai Emberi Jogi Bíróság ítéletei kötelező érvényűek az összes tagország, így Magyarország számára is.

Eközben már zsinórban tizedik hónapja dőlt meg az adott havi melegrekord az egész világot illetően, a tudósok egybehangzó véleménye szerint jelenleg a párizsi 1,5 Celsius-fokos klímacélnek már búcsút lehet inteni, a kérdés az, a két fokos felmelegedést sikerül-e elkerülni. Svájcban hétfőről keddre virradó éjszaka 20 fokos minimumrekord született (Altdorf kisvárosban) – ez az első alkalom a hegyi ország történetében, hogy éjjel sem ment 20 fok alá a hőmérséklet.

Magyarországon az idei február a mérések kezdete óta a legmelegebb február volt. A március pedig már 3,7 fokkal haladta meg az 1991-2020-as évek átlagát, tehát még csak nem is a preindusztriális 1890-es évek átlagához képest mért hőmérsékletet. Ezzel együtt a tél is és a tavasz első hónapja is nagyon száraz volt, ami a 2022-es aszályos évhez hasonló nyarat jelez előre országunkban.