„Ez nem politikai kérdés” – Kovács Zoltán is megszólalt az orosz olaj leállításáról

„Ez nem politikai kérdés” – Kovács Zoltán is megszólalt az orosz olaj leállításáról

Kovács Zoltán (Forrás: Kovács Zoltán/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Magyarország energiaellátásának biztonságát nem vagyunk hajlandóak feladni. Ez nem politikai, hanem ellátásbiztonsági kérdés – ismételte meg a kormány álláspontját közösségi oldalán Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár az orosz olajembargó leállítását érintő tervek kapcsán. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán reggel jelentette be az Oroszországot érintő hatodik szankciós csomagra vonatkozó javaslatot. Eszerint az EU fél éven belül megszüntetné az orosz nyersolaj vásárlását, finomított formában pedig év végéig állítanák le a megrendeléseket. Az Európai Bizottság szóvivője később a Magyar Hangnak azt mondta, hogy tagállamok körében kell megvitatni, hogy egyes országok kaphatnak-e halasztást, hiszen „Magyarország és Szlovákia strukturálisan eltérő helyzetben van, mert nincsenek tengerparton, és erősen függenek az orosz vezetékes gáztól, ami különös figyelmet igényel”. Egyelőre nem hivatalos hírek szerint – és ezt a szóvivő sem erősítette meg, de az Euronews utal rá – Magyarország és Szlovákia 2023 végéig kaphat felmentést az olajembargó alól.

Az állítólagos halasztás kapcsán Kovács Zoltán sem közölt semmilyen konkrétumot.