EU-s olajembargó: Magyarország és Szlovákia 2023 végéig kaphatna felmentést

EU-s olajembargó: Magyarország és Szlovákia 2023 végéig kaphatna felmentést

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tagállamok körében kell megvitatni, hogy egyes országok kaphatnak-e halasztást az uniós olajembargó alól – erről beszélt az Európai Bizottság szóvivője a Magyar Hangnak szerdán. Ugyanakkor Eric Mamer elfogadhatónak tartotta azt az érvelést, hogy „Magyarország és Szlovákia strukturálisan eltérő helyzetben van, mert nincsenek tengerparton, és erősen függenek az orosz vezetékes gáztól, ami különös figyelmet igényel”.
 
Mindenesetre egyelőre nem hivatalos hírek szerint – és ezt Eric Mamer sem erősítette meg, de az Euronews utal rá – Magyarország és Szlovákia 2023 végéig kaphat felmentést az olajembargó alól.
 
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán reggel jelentette be a hatodik szankciós csomagra vonatkozó javaslatot. Eszerint az EU fél éven belül megszünteti az orosz nyersolaj vásárlását, finomított formában pedig év végéig állítják le a megrendeléseket.
 
A magyar kormány eddig azt mondta, hogy semmilyen szankciót nem támogat, amely az olaj- és gázszektort érinti. A tagállamok EU-hoz akkreditált nagykövetei már szerdán vitáznak a témáról, döntés napokon belül várható.

Az Üzbegisztánban tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kora délután megerősítette, hogy Magyarország egy év haladékot kapna az olajembargóra. Azt mondta, hazánk energiaellátása jelenleg biztosított, stabil lábakon és alapokon áll, ez a szankciós csomag azonban ezt „teljes mértékben lerombolná”, így lehetetlenné válna a gazdaság működéséhez szükséges mennyiségű kőolaj beszerzése.

A miniszter szerint Magyarország Oroszországtól tud elegendő kőolajat vásárolni, ezt a meglévő vezetékeken keresztül tudja megtenni, és jelenleg technológiai szempontból is csak az orosz olaj feldolgozására van lehetőség. Végül hangsúlyozta, hogy a kormány az újabb csomagot ebben a formában felelősen nem tudja megszavazni. Ahhoz ugyanis, hogy az intézkedéseket támogatni tudják, arra lenne szükség, hogy az embargó ne vonatkozzon a csővezetéken keresztül történő kőolajszállításra – tette hozzá.

Magyarország energiaellátásának biztonságát nem vagyunk hajlandóak feladni. Ez nem politikai, hanem ellátásbiztonsági kérdés – ezt pedig Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár mondta.

Frissítés. Kovács Zoltán államtitkár szerda este azt mondta, a magyar kormány vétózni fog.