A magyar kormány jelenlegi formájában nem támogatja az újabb orosz szankciókat

A magyar kormány jelenlegi formájában nem támogatja az újabb orosz szankciókat

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Leier Hungária Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. május 11-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelenlegi formájában a Brüsszelben tervezett újabb orosz szankciós csomag felelősen nem támogatható – ezt Szijjártó Péter jelentette be. Lapunk is beszámolt róla, hogy a frissen bejelentett elképzelések szerint leállítanák az Oroszországból érkező kőolajat, Magyarország ebben jövő év végéig haladékot kapna.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán reggel jelentette be az Oroszországot érintő hatodik szankciós csomagra vonatkozó javaslatot. Eszerint az EU fél éven belül megszüntetné az orosz nyersolaj vásárlását, finomított formában pedig év végéig állítanák le a megrendeléseket. Az Európai Bizottság szóvivője később a Magyar Hangnak azt mondta, hogy tagállamok körében kell megvitatni, hogy egyes országok kaphatnak-e halasztást, hiszen „Magyarország és Szlovákia strukturálisan eltérő helyzetben van, mert nincsenek tengerparton, és erősen függenek az orosz vezetékes gáztól, ami különös figyelmet igényel”. Mint azóta kiderült, esetünkben a határidő 2023. vége lenne.

Szijjártó Péter a délutáni órákban Üzbegisztánból jelentkezett be a közösségi oldalán, ahol azt mondta, hogy ebben a formában a brüsszeli szankciós csomag felelősen nem támogatható. Magyarország energiaellátása jelenleg biztosított, stabil alapokon és lábakon áll, ugyanakkor ezt a biztos ellátás a terv teljes mértékben lerombolná. Vagyis, a magyar gazdaság működéséhez szükséges kőolaj beszerzése lehetetlenné válna. A külügyminiszter megfogalmazása szerint nem politikai akarat vagy szándék kérdése ez a fizikai, földrajzi, infrastrukturális valóság. Magyarország tehát csak akkor tudna egyetérteni az újabb szankciós csomaggal, ha a csővezetéken történő kőolajszállítást kivennék belőle.

Frissítés. Kovács Zoltán államtitkár szerda este azt mondta, a magyar kormány vétózni fog.