Frans Timmermans: Történtek hibák az uniós vakcinabeszerzésben

Frans Timmermans: Történtek hibák az uniós vakcinabeszerzésben

Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős biztos sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2021. február 24-én (Fotó: MTI/AP/Olivier Matthys)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Történtek hibák az új típusú koronavírus, a SARS-CoV-2 elleni oltóanyag beszerzésében, „Brüsszelben és a tagországokban is” – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke. A holland szociáldemokrata politikus a német Der Tagesspiegel című lapnak adott interjújában kifejtette, hogy „tragédiát” okozott volna, ha az EU-tagállamok nem a közös vakcinabeszerzést választják, mert ha egyedül a gazdasági erő határozza meg a hozzáférést, egyes országok nem jutnak hozzá a szérumhoz.

Mint az MTI által is idézett politikus mondta, „probléma lenne, és nem csak a szegényebb országoknak”, ha csak a leggazdagabb tagállamok engedhetnék meg maguknak a vakcinavásárlást. Ezt ismerték fel az „oltóanyag-szövetséget” megalakító EU-tagok, köztük Németország és Hollandia. Ezek az országok belátták, hogy jobb a közös, európai fellépés.

Timmermans szerint „igaz, hogy követettek el hibákat az oltóanyag-beszerzésben, Brüsszelben és a tagállamokban is”, de a gazdagabb országok érdekeit is a közös beszerzés szolgálta. – Nézzük meg, hogy hol tartunk április végén – mondta a brüsszeli bizottság alelnöke arra a kérdésre, nem szegénységi bizonyítvány-e az EU-nak, hogy gyorsabb az oltási kampány a közösségből éppen kivált Nagy-Britanniában.

Hozzátette, hogy a mérleget a világjárvány végén kell elkészíteni, mert „akkor láthatjuk majd, hogy miben tévedtünk és mit tettünk helyesen", egyelőre pedig arra kell összpontosítani, hogy "egész Európa oltóanyaghoz jusson”.

A magyar kormány hosszú ideje kritizálja a brüsszeli vakcinabeszerzéseket. Orbán Viktor vasárnapi rádiós tájékoztatójában arról beszélt, Brüsszel szenved azzal, hogy nem tudja nyilvánosságra hozni azokat, szerinte hiba volt ilyen szerződéseket kötniük, miközben pontosan lehetett előre tudni, hogy vita lesz a vakcinák körül. A magyar kormányfő szerint a legtöbb vakcinafajtát valahol a világban meg fogják támadni – példaként említette az AstraZeneca esetét –, és erős lehet a gyanú, hogy az ilyen támadások mögött mindig vannak pénzügyi okok. „Előre lehetett tudni, hogy a gyógyszergyárak versenyezni fognak” – mondta.

Vasárnap már az Európai Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber is megfogalmazott kritikát. Igaz, nem a beszerzésekkel, hanem a brit-svéd AstraZenecával szemben, amiért az „előnyben részesít más országokat az EU-val szemben”. Weber az exportilalmat is kilátásba helyezte.