Lengyelország csak azután fog pénzt kapni az uniótól, hogy biztosítja az igazságszolgáltatás szabadságát

Lengyelország csak azután fog pénzt kapni az uniótól, hogy biztosítja az igazságszolgáltatás szabadságát

Ursula von der Leyen (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha az Európai Bizottság jóváhagyta a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós alap forrásainak lehívását lehetővé tevő lengyel tervet, a brüsszeli testület egyetlen centet sem fizet addig, amíg Lengyelország el nem fogadja az igazságszolgáltatás függetlenségét biztosító szabályozást - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban kedden.

Ursula von der Leyen, az Európai Parlament plenáris ülésének a jogállamiság lengyelországi helyzetéről és a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő lengyel nemzeti tervről folytatott vitájában közölte, a lengyel terv jóváhagyása egyértelmű, az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosításához fűződő kötelezettség-vállalások teljesítéséhez kötődik.

A vállalások lengyelországi teljesítése elengedhetetlen, de "nem jelenti az út végét" - mondta az uniós bizottság elnöke, majd hozzátette: a lengyel helyreállítási terv jóváhagyása nem függeszti fel a folyamatban lévő kötelezettség-szegési eljárásokat, az uniós jog megsértése újabb eljárás megindításával járhat Lengyelországgal szemben.

Kijelentette: Lengyelországnak meg kell szüntetnie a jelenlegi fegyelmi kamarát, helyébe független és pártatlan bíróságot kell felállítania. A bírákra vonatkozó fegyelmi rendszert meg kell reformálni: az olyan vitatott fegyelmi vétségeket, mint az Európai Uniós Bírósághoz intézett kérelmek beadása, vagy a bírói státusz megkérdőjelezése, el kell távolítani a jogszabályból - mondta. Minden bírónak, akit a fegyelmi kamara határozatai érintenek, joga van ahhoz, hogy ügyét az új bíróság világos időkereten belül, új rendszer alapján, jogsértésektől mentesen vizsgálja felül - húzta alá. Ezenkívül Lengyelországnak 2023 végéig bizonyítania kell, hogy az összes, jogellenesen elbocsátott bírót visszahelyezte hivatalukba - emelte ki.

Az Európai Unió Bíróságának döntései minden tagállamra, köztük Lengyelországra nézve is kötelező érvényűek - emlékeztetett Ursula von der Leyen, majd hozzátette: az uniós bizottság továbbra is végrehajtja az uniós bíróság végzéseit, és kiveti a napi bírságot mindaddig, amíg Lengyelország eleget nem tesz az ítéleteknek. A helyreállítási alap első kifizetései csakis akkor lehetségesek, ha az új törvény hatályba lép, és a vonatkozó megállapodásban szereplő valamennyi kötelezettségvállalás teljesül Lengyelországban - tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

(MTI)