Második generációs Pfizer-vakcinákat vásárol az EU

Második generációs Pfizer-vakcinákat vásárol az EU

Ursula von der Leyen (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság hamarosan újabb szerződést köt a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal 1,8 milliárd adag koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag beszerzéséről – közölte Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke az amerikai Pfizer gyógyszergyár belgiumi üzemében tett látogatása után pénteken.

Az MTI beszámolója szerint Ursula von der Leyen a belgiumi Puurs városában található Pfizer-üzemet kereste fel. A látogatás után elmondta: az elkövetkező napokban aláírni tervezett új szerződés immár a harmadik lesz a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal között szerződések sorában, azonban az első, amely második generációs, az újabb vírusvariánsok ellen is védelmet nyújtó vakcina szállítását teszi majd lehetővé 2022-ben és 2023-ban.

A Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinái lehetővé teszik az Európai Unió célkitűzésének megvalósítását, hogy az európai felnőtt lakosság legalább 70 százalékát július végéig beoltsák – tette hozzá.

Von der Leyen elmondta, átlépte a 150 milliót az uniós tagországokba szállított oltóanyagdózisok száma, ami ez idáig 123 millió ember beoltását tette lehetővé. Kiemelte, hogy az oltóanyag-ellátás nehézségei ellenére az EU a beoltottság tekintetében a világ harmadik régiójává vált az Egyesült Államok és Kína után. A Pfizer és a BioNTech vállalatok megbízhatósága hozzájárul ahhoz is, hogy az Európai Unió vezető szerepet töltsön be a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében világszerte kifejtett erőfeszítések támogatásában – mondta.

Tájékoztatása szerint a Pfizer belgiumi gyára ez idáig mintegy egymilliárd adag oltóanyagot gyártott, az Európai Gyógyszerügynökség azonban pénteken ajánlást adott arra vonatkozóan, hogy vállalat 20 százalékkal növelhesse gyártókapacitását. Az ajánlás által a Pfizer Európa egyik legnagyobb koronavírus elleni oltóanyaggyárává válhat – közölte az uniós bizottság elnöke.

Alexander de Croo belga miniszterelnök beszédében kiemelte, hogy a két vállalat együttműködése milliók számára nyújt reményt, a kormányok számára pedig eszközt biztosít a koronavírus-járvány leküzdésére.

Hangoztatta: a Pfizer/BioNTech vállalatok oltóanyagának biztonsága és hatékonysága, valamint az, hogy a vállalatok betartják az Európai Unióval és tagállamaival kötött szerződésekben foglaltakat, kiszámíthatóságot biztosít az oltási folyamat tekintetében. Hozzátette, Belgium a továbbiakban is együtt kíván működni a Pfizerrel hazai, európai és a világ piacaira készülő gyógyszereinek gyártásában.

Az Európai Bizottság november végén kötött szerződést 300 millió adag Pfizer/BioNTech-oltóanyag beszerzéséről, és december 21-én engedélyezte a vakcina alkalmazását az EU-ban. Az oltások beadása karácsonykor kezdődött meg a tagországokban. Az uniós bizottság január 8-án további 300 millió adag beszerzéséről egyezett meg a vállalatokkal. Az érvényes szerződések jelenleg 600 millió ampulla oltóanyagot tesznek érhetővé az Európai Unió országai számára 2021 végéig.

Az Európai Bizottság emellett április közepén megállapodást kötött a két vállalattal a szállítások gyorsításáról. A szóban forgó 50 millió adag vakcinát a vállalatok eredetileg 2021 negyedik negyedévében tervezték leszállítani a szerződésben szereplő 200 millió adag mellett, az oltóanyag azonban már a második negyedévben a tagállamok rendelkezésére áll majd.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa épp pénteken beszélt arról, hogy szerinte szinte biztos, hogy még ebben az évben mindenki kaphat egy úgynevezett harmadik, újgenerációs oltást, amely a most megjelenő mutánsok ellen védi az embereket.