Navracsics próbálja előmozdítani a helyreállítási alapok ügyét Brüsszelben

Navracsics próbálja előmozdítani a helyreállítási alapok ügyét Brüsszelben

(Fotó: Flickr.com/ActuaLitté)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Navracsics Tibor, az uniós források felhasználásért felelős miniszter az Euronews értesülései szerint Brüsszelben tárgyal, ahol az Európai Bizottság képviselőit igyekszik meggyőzni arról, hogy a magyar kormány figyelembe veszi a feltételül szabott „országspecifikus ajánlásokat”. 

Az EB legfőképpen a korrupció letörését és az oktatás fejlesztését várja a kormánytól, de eredményeket is tapasztalnak. Mindenesetre eddig nem adtak zöld utat a helyreállítási alapból Magyarországnak jutó összegek kifizetésének. Navracsics korábban elmondta, hogy még 2022-ben szeretné megoldani a pénz lehívását. 

5800 milliárd forintról van szó, amiből 2500 milliárd vissza nem térítendő támogatás, 2800 milliárd pedig kedvezményes hitel. A magyar gazdasági helyzet romlását jelzi (számos egyéb jelenség, például az úgynevezett „extraprofit” megadóztatása mellett), hogy a hitelt Orbán eredetileg nem akarta, de most mégis.

A EB képviselői úgy nyilatkoztak, hogy az elmúlt időszak tárgyalásai nem voltak eredménytelenek, de még nyitott a korrupció és az oktatás fejezete. Immár csak Magyarország helyreállítási tervét nem fogadták el. Lengyelországban mostanra ugyan elfogadták a helyreállítási tervet, de a pénzt még nem utalták át nekik, mert ehhez le kell bontaniuk a jogállamiságot súlyosan veszélyeztető igazságszolgáltatási reform kulcselemeit.