„Nem kell lopni és akkor nem kell félni” – újabb jogállamisági vita az EP-ben

„Nem kell lopni és akkor nem kell félni” – újabb jogállamisági vita az EP-ben

Az Európai Parlament brüsszeli ülésterme 2020. március 10-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre türelmetlenebb az Európai Parlament a jogállamisági mechanizmus miatt. Azt szeretnék ugyanis, hogy az Európai Bizottság végre alkalmazza a január 1-jétől hatályos jogszabályt és lépjen fel az uniós pénzek védelme érdekében. A Bizottság azonban arra hivatkozik, hogy még nem készült el az eljárásrendre vonatkozó útmutató, ráadásul az Európai Bíróság sem mondta ki, hogy a rendelet mindenben megfelel az uniós jognak.

Az Európai Parlamentben egy olyan határozatot fogalmaztak meg, amelynek értelmében beperelik a Bizottságot, mert az “megtagadja a rendelet szerint kötelezettségeit”. Erről folytattak egy vitát az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán, magáról a javaslatról csütörtökön fognak szavazni. Azt azonban valószínűsíteni lehet, hogy meglesz az elfogadásához szükséges többség. Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetésért felelő tagja próbálta nyugtatni a képviselőket, azt mondta, a Bizottság már dolgozik azon, hogy azonosítsa a jogsértéseket és azt, hogy ezek milyen kapcsolatban vannak az unió költségvetésével. Amennyiben ez bizonyságot nyer, akkor értesítést küldenek erről a tagállamnak, de tulajdonképpen ez még mindig nem tekinthető az eljárás elindításának. Hahn azt is mondta: „Nem érdemes minket bíróság elé citálni, mert mindent megtettünk, de ez az önök döntése.”

A néppárti Petri Sarvamaa elmondta, hogy ezt a bizonyos útmutatót már kérte az EP, bízik abban, hogy elkészül a jövő hétre, de a rendeletet már lehetne alkalmazni. Határozottabban fogalmazott a liberális Moritz Körner, aki szerint semmiféle iránymutatásra nincs szükség, ilyen nem is szerepel a rendeletben. „Von der Leyennek el kell döntenie, hogy a jogállamiság, vagy Orbán mellett áll-e!” – jelentette ki a német politikus. Egy másik német, a zöldpárti Daniel Freud megszámolta: ez már a 24. jogállamisági vita, de „ezek a viták nem állították meg Orbánt”. Freund szerint a jogi eszköz rendelkezésre áll, azt használni kellene, mert „az értékeink és pénzünk támadás alatt áll, Orbán Viktor és a barátai ellopják a pénzünket”.

A lengyel kormánypárti politikus, Ryszard Legutko szintén lát jogállamisági problémákat, de az európai intézmények részéről, akik kiforgatják az uniós alapszerződéseket és emiatt több millió európai érez bizonytalanságot.

Cseh Katalin momentumos képviselő úgy látja, hogy „nulla az esélyünk, ha a bizottság nem védi meg azonnal az uniós pénzeket”. Felhívta a figyelmet arra, hogy „Orbán veje továbbra is vagyonokat zsebel be”, Mészáros Lőrinc pedig több mint egymilliárd eurós támogatást kapott. Cseh Katalin kijelentette, az állampolgárok eredményeket akarnak és ezt meg is érdemlik.

Sophie in't Veldt holland liberális képviselő kifejtette, hogy „minden perc számít, mert minden perc elteltével a jogállamiság és a demokrácia koporsójába újabb szeget vernek”. A politikus úgy érvelt, hogy minden európai polgárnak joga, hogy a korrupcióval szemben megvédjék és független bíróságok védjék jogaikat. Az európai intézményeknek saját szabályaikat kellene komolyan venni, a parlament pedig már világosan megfogalmazta, az EU-s pénz soha nem támogathat korrupt, autoriter rendszereket – foglalta össze gondolatait.

A Fidesz nevében Kósa Ádám kért szót. „Az európai baloldal egyértelmű célja megbüntetni azokat, akik nem értenek velük egyet, akik nemet mondanak az illegális migrációra, a nemzeti hatáskörök lopakodó elvonására, a genderőrületre. Ez sajnos nem újdonság” – állapította meg. Kósa csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy az Európai Néppárt engedett a baloldal nyomásának: „Az Európai Néppárt kiszolgálja a baloldal elvárásait és asszisztál ahhoz, hogy az Európai Parlamentet társjogalkotó intézményből politikai rendőrséggé alakítsák át, ez mélységes szomorúsággal tölt el” – szomorkodott Kósa.

Őt követően éppen egy néppárti politikus szólalt fel. A lengyel Andrzej Halicki röviden fogalmazott: „Nem kell lopni és akkor nem kell félni”.

Az elfogadni tervezett állásfoglalás leszögezi, hogy az Európai Parlament elnökének két héten belül fel kell hívnia a Bizottságot arra, hogy tegyen eleget a kötelezettségeinek. Kijelentik azt is, hogy „a felkészülés érdekében a Parlamentnek időközben azonnal meg kell kezdenie az EUMSZ 265. cikke szerinti, a Bizottság elleni esetleges bírósági eljárásokhoz szükséges előkészületeket.”