Orbán új európai (szélső) jobboldali pártcsoportja valószínűleg már a születése előtt elhalálozott

Orbán új európai (szélső) jobboldali pártcsoportja valószínűleg már a születése előtt elhalálozott

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (b) Matteo Salvinivel, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetõjével (k) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel (j) folytatott háromoldalú találkozóján a Karmelita kolostorban 2021. április 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A HVG tudósítása aszerint az olasz Repubblica lap arról számolt be, hogy a Matteo Salvini, az olasz Északi Liga párt elnöke, illetve Orbán Viktor által erőltetett új európai jobboldali pártszövetség létrejöttére egyre kevesebb az esély. Egyszerűen az ideológiai „szövetségeseik” valójában inkább konkurenseket látnak bennük.

Az ötlet szerint egyetlen nagy csoportosulássá állt volna össze az Európai Parlament radikális jobboldali pártjait tömörítő két entitás, a Konzervatívok és Reformerek és az Identitás és Demokrácia. Előbbiben foglalhelyet a lengyel Pis, utóbbiban Marine Le Pen pártja, a német AfD, illetve az Északi Liga.

Egy másik olasz szélsőjobboldali (vagy inkább posztfasiszta) párt, az Olaszország Barátai vezetője, Georgia Meloni is azon a véleményen van, hogy az egész terv mindössze Salvini érdekeit szolgálja, hogy félreállítsa a versenytársait. Meloni neve onnan lehet ismerős, hogy vele vacsorázott Orbán Viktor a Németország-Magyarország-Eb-meccs közben.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, az Európai Unió (EU) tagországai tíz pártja, köztük a Fidesz és a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) vezetői pénteken fővárosaikban egy időben Európa jövőjéről írtak alá közös nyilatkozatot, amelyben kiállnak az EU eszméje mellett, de elutasítják az európai szuperállamot.

Ezt a nyilatkozatot egyesek az új európai jobboldali pártcsoport létrehozása előjelének vélik, a Repubblica elemzője azonban nem gondolja ezt, hiszen nincs benne semmiféle utalás erre. Meloni állítólag alá sem akarta írni a nyilatkozatot, csak Orbán Viktor győzte meg erről, azzal a feltétellel, hogy a szövegben nem fog szerepelni semmilyen új párt vagy pártcsoport. Az elemző szerint az új pártcsoport Salvininek lenne egyedül fontos, akinek pártja elvesztette minden mozgásterét az EP-ben, a képviselőik más pártokhoz ültek át, egyetlen bizottsági elnöki posztjuk sincs.