Roberta Metsola az EP új elnöke

Roberta Metsola az EP új elnöke

Roberta Metsola (Forrás: EP/Philippe Bussini)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A máltai Roberta Metsolát választotta meg a következő két és fél évre elnöknek az Európai Parlament. A politikus éppen kedden ünnepli 43. születésnapját.

A választás már az első körben eredményt hozott: az abszolút többséghez 309 szavazatra volt szükség, Metsola azonban 458 voksot kapott. Nem csak saját pártja, az Európai Néppárt, hanem a szociáldemokraták és a liberálisok is őt támogatták, sőt, szavazatokat kapott a zöldektől, a konzervatívoktól és a szélsőjobbtól is. A versenyben két további jelölt volt: a zöldpárti Alice Kuhnke 101, a szélsőbaloldali Sira Rego pedig 57 voksot kapott.

Székfoglaló beszédében Roberta Metsola azt mondta, hogy a polgárok vezető szerepet és iránymutatásokat várnak az EP-től, mások pedig próbálják tesztelni a parlament határait. – A félretájékoztatás és az álhírek, a cinizmus, a nacionalizmus, a protekcionalizmus, az autoriter gondolkodás és az izoláció megerősödtek, de ezek hamis illúziók és nem jelentenek megoldást – üzente meg politikai ellenfeleinek. Roberta Metsola védelmet ígért az LMBTQ közösség számára és mindenkinek akik úgy érzik, hogy diszkriminálják őket valamilyen tulajdonságuk miatt. – Akik a jogaiért folytatott harcban segítséget kérnek tőlünk, számíthatnak ránk – tette hozzá.

Az új elnök beszédében kitért arra, hogy fel kell számolni a Ciprus megosztottságát és előre kell lépni a Nyugat-Balkán integrációjában. Kijelentette, hogy a külső fenyegetések, a diktátorok nem oszthatják meg Európát. Feladatként jelölte meg, hogy a fiatalabb és szkeptikus európaiakat is megszólítsák. Több nőt szeretne látni a politikában, példaként említette, hogy legutóbb húsz éve volt női elnöke az EP-nek, de megígérte, hogy nem kell erre újabb húsz évet várni.

– Európa visszatért, Európa a jövő, éljen Európa – zárta beszédét.

A nap során az Európai Parlament megválasztja 14 alelnökét is.

David Sassoli, az EP korábbi elnök egy héttel ezelőtt, súlyos betegség következtében elhunyt. A politikus 65 éves volt.