Szuperterjesztő eseményen vettek részt az uniós külügyminiszterek?

Szuperterjesztő eseményen vettek részt az uniós külügyminiszterek?

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter találkozója Bécsben 2020. február 10-én. MTI/KKM/Borsos Mátyás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Koronavírusos lett az osztrák és a belga külügyminiszter is, miután hétfőn részt vettek az EU Külügyi Tanácsának luxemburgi ülésén – írja a Reuters.

Az osztrák Alexander Schallenberg és a belga Sophie Wilmes egymás mellett ült egy csoportos reggelin a közös csúcstalálkozón. A gyanú szerint itt fertőzödhettek meg. Schallenbergnek nem voltak tünetei, szerdán még részt is vett az osztrák kabinet ülésén, de ott mindenki maszkot viselt. Végül egy rutintesztelés során bizonyult pozitívnak.

Nem sokkal később, szombaton Wilmes-ról is bebizonyosodott, hogy elkapta a vírust, ő már korábban önkéntes karanténba vonult, nála egyébként jelentkeztek a tünetek.

Mindezek után Heiko Maas német külügyminiszter pénteken negatív tesztet produkált, és nem is érintkezett Schallenberggel – jelentette be tárcája. Ann Linde svéd külügyminiszter viszont közölte, hogy otthonról dolgozik, amíg tesztjének eredményére vár. 

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter már Algériába utazott, mert két teszt is igazolta, hogy nem fertőzött. Görög kollégája, Nikosz Déndiasz is jól van athéni kormányzati források szerint, őt amúgy is gyakran tesztelik, hiszen sokat utazik.

Sebastian Kurz kabinetjében nem ez az első koronavírus-pánik, már két hete találtak egy másik fertőzöttet, akkor a kancellár mindkét elvégzett tesztje negatív lett. Schallenberg miatt szombaton tesztelték az összes minisztert, de mindenkinek negatív lett az eredménye.

A luxemburgi találkozón Szijjártó Péter is részt vett, de a magyar politikus kapcsán a külügyi tárca nem jelezte, hogy elkapta volna a fertőzést. Lapunk ezzel kapcsolatban kérdéseket tett fel a tárcának, amelyre a következőt válaszolták: „a Külügyek Tanácsának ülése óta kétszer is tesztelték Szijjártó Pétert és a vele rendszeresen utazó kollégákat. Egyszer Budapesten, egyszer pedig Szingapúrban. A miniszter jól érzi magát, mindkettő tesztje negatív lett, ugyanúgy ahogy a vele utazó delegáció valamennyi tagjának”.

Csütörtökön egyébként Ursula von der Leyen bizottsági elnök idő előtt távozott az uniós csúcstalálkozóról, és önkéntes karanténba vonult, mert egyik munkatársának koronavírus-tesztje pozitív lett.