Több fronton zajlik a drogellenes háború Európában

Több fronton zajlik a drogellenes háború Európában

Egy korábbi eset. Különleges rendőri alakulat tagjai az általuk lefoglalt, kábítószert tartalmazó csaomagok mellett a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség, a DIICOT bukaresti székhelyén rendezett sajtótájékoztatón 2019. március 26-án. A tájékoztatón az utóbbi évek legnagyobb kábítószerfogásáról, csaknem egy tonna kokain lefoglalásáról számoltak be a román hatóságok. A drogot egy felborult bárka körül találták meg március 22-én a Fekete-tenger partján, a Duna-delta egy elhagyott térségében, a Szent-György ágnál. (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 2019-es év – szerte a világon – a rekordmennyiségű kábítószerfogások éveként vonulhat be a történelemben, de csak akkor, ha a 2020-as esztendő nem hoz még nagyobb leleplezéseket.

Romániában, Lengyelországban, Spanyolországban és Olaszországban is tonnaszám bukkantak elsősorban kokainra. A legnagyobb leleplezés Uruguayban történt, ahol a rendőrök egymilliárd dollár (300 milliárd forint) értékben közel négy és fél tonna (!!!) kokaint találtak. Ez az összeg az ország GDP-jének két százaléka. Papíron a konténereket az afrikai Togo fővárosába, Lomébe vitték volna, onnan pedig ki tudja, hova. De egy részét jó eséllyel Európába.

És akkor álljon itt egy még egy adat: a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának, az EMCDDA legfrissebb, nemrégiben nyilvánosságra hozott éves jelentése szerint az uniós polgárok legalább 30 milliárd eurót költenek el drogokra egy évben. Ez mintegy 10 ezer milliárd forint, nagyjából ennyi pénzt kap Magyarország az EU-tól 2014 és 2020 között.

A legnagyobb mértékben, 39 százalékban kannabiszt vesznek az európaiak, nem sokkal kisebb, 31 százalék a kokain és ettől valamivel elmarad, 25 százaléka a heroin aránya. Amfetaminokra, ecstasyra a teljes keret 5 százaléka megy el.

„Ma már ketten vagyunk csak az utcában, akik műveljük a kertünket, a többi már tiszta dzsumbuj" | Magyar Hang

Ez a hatalmas piac lépten-nyomon összefonódik a szervezett bűnözéssel, hozzákapcsolódik az emberkereskedelemhez, ilyen módon is keresztezi az EU egyik fő célkitűzésének, a külső határvédelem megerősítésének terveit. Az unió 2017-ben készített egy felmérést, amely szerint ötezer azonosított szervezett bűnözői csoport egyharmada közvetlenül is részt vesz a kábítószer-piacon. Az is kiderült, hogy a kábítószer-kereskedelemben foglalkoztatottak körülbelül kétharmada más bűncselekményekbe is bekapcsolódik. Ugyancsak vannak jelei a csoportok közötti fokozódó versenynek, amely az erőszak fokozódásához vezet az EU kábítószer-piacán.

Minden adat azt mutatja, hogy a drogok teljes elérhetősége Európában mind a természetes, mind a szintetikus kábítószerek esetében továbbra is nagyon magas. Az európai drogpiacot egyre inkább azt jellemzi, hogy a fogyasztók nagyon tiszta és nagy hatékonyságú termékek széles választékához férnek hozzá, amelyek valós értelemben általában azonos árúak, vagy olcsóbbak, mint az elmúlt évtizedben.

Ez világszerte és az EU-n belül is a nagyon komoly mértékű előállítást tükrözi. A kokaintermelés Dél-Amerikában és a herointermelés Afganisztánban a becslések szerint most a legintenzívebb a történelem során. Közben Európa a marihuána és a szintetikus kábítószerek egyik legnagyobb gyártója.

Magánalkuk zúzzák szét az amerikai fájdalomcsillapítós gigapert | Magyar Hang

A felek kifárasztása és a sok kis önálló egyezkedéssel történő megosztása hatékonynak tűnik.

A jelentés leszögezi, hogy a dél-amerikai és afganisztáni kábítószer-gyártás fejleményei egyértelmű hatással vannak az EU kábítószerpiacára. Kína ugyancsak fontos szerepet játszik a az újabbnál újabb pszichoaktív anyagok készítésében, amelyek a folyamatos kémiai módosítgatásokkal a hivatalos hatósági tiltólisták előtt próbálnak meg utat törni a piacon.

Néhány EU-val szomszédos országban – így Marokkóban, Törökországban és a Nyugat-Balkánon – vannak olyan szervezett bűnözői csoportok, amelyek szorosan kapcsolódnak az unióban lakó etikai alapú csoportokhoz, vagyis a török, marokkói és albán maffiáról van szó.

Utóbbit azért is fontos megemlíteni, mert amikor Franciaország gátolja a nyugat-balkáni EU-s bővítést, és ezt a franciák helyeslik, akkor a választók nagy része éppen az albán bűnözőkből nem kér. Törökországot nem csak a török bűnözők miatt kell megemlíteni, hanem azért is, mert az afgán heroin rajtuk keresztül érkezik Európába. Ezért is kulcsfontosságú – akárcsak a migráció esetében –, hogy a török hatóságok képesek-e, akarják-e a szállítmányokat feltartóztatni. Ugyancsak fontos belépési pontnak számít Belgium, Hollandia és Spanyolország is.

Amerikai filmsztárnak dicsekedett, hogy ő a világ drogkirálya | Magyar Hang

Életfogytiglant kapott El Chapo. De ki is volt ő, és mi köze Sean Pennhez?

Bár a piaci részaránya egyelőre kisebb, mint a hagyományos drogoké, de nagyon dinamikusan fejlődik a szintetikus kábítószerek kínálata, elsősorban azzal, hogy erősebb, tisztább termékek jutnak el a fogyasztókhoz.

A metamfetamin előállítása nagyrészt Közel-Európában, különösen Csehországban történik. Azonban megfigyelhető, hogy a Csehországban működő vietnami szervezett bűnözői csoportok egy része áttette székhelyét Hollandiába. A tavalyi év első felében történt, hogy Hollandiában és Belgiumban felfedeztek három igen jelentős, metamfetamint előállító létesítményt, ahol viszont mexikói bűnözői csoportokkal működtek együtt.

Magyarországtól 2015-ben készült utoljára átfogó felmérés, ez alapján a droghasználói szokások némiképp eltérnek az európai átlagtól. A legtöbben ugyan szintén marihuánát használnak (a 18–64 éves korosztály 7,4 százaléka), a második helyen azonban az ecstasyfogyasztók állnak (4 százalék), őket követik 1-2 százalékos aránnyal más, pszichoaktív szerek fogyasztói.