Ujhelyi: 540 milliárd forint uniós pénzt kapott védekezésre Magyarország

Ujhelyi: 540 milliárd forint uniós pénzt kapott védekezésre Magyarország

Ujhelyi István

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Varga Mihály pénzügyminiszter úgy becsüli, hogy 245 milliárd forintjába került eddig a járvány elleni védekezés Magyarországnak. Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szerint csak az Európai Unió eddig 540 milliárd forinthoz juttatta Magyarországot. A Fidesz európai parlamenti frakciója szerint azonban az Ujhelyi által emlegetett döntések egyetlen plusz forint hozzájárulást sem jelentenek a magyar költségekhez.

Az Európai Parlament csütörtökön úgy döntött, hogy támogatja az Európai Bizottság úgynevezett „koronavírus-reagálási beruházási kezdeményezését”. Ennek összértéke 37 milliárd euró, amely a közvetlen uniós forrásból és a tagállami hozzájárulásból áll össze. A döntés értelmében az Európai Bizottság mintegy 8 milliárd euró összegű beruházási likviditást szabadít fel, ami azt jelenti, hogy idén a tagállamoknak nem kell visszafizetni azokat a fel nem használt összegeket, amelyeket valamelyik regionális vagy kohéziós forrásból hívhatnak le.

Egyelőre késik az uniós mentőcsomag, gyorssegély viszont már van | Magyar Hang

A 2020-ban vissza nem fizettetett összegeket a tagállamok a COVID-19 járványhoz kapcsolódó beruházások felgyorsítására használják fel és tekintettel a tagállamok átlagos társfinanszírozási arányára, ez a 8 milliárd euró uniószerte mintegy 29 milliárd euró összegű forrás felhasználását teszi lehetővé, így kapjuk meg a 37 milliárd eurót, amelyből Magyarországra – a tagállami kiegészítéssel együtt – 5,6 milliárd euró esik, ami mintegy 2000 milliárd forintnak felel meg.

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő levélben érdeklődött Elisa Ferreira regionális és kohéziós politikáért felelős biztosnál a Magyarországot megillető forrásokról. A biztos arról tájékoztatta a képviselőt, hogy a jelenleg a magyar kormánynál lévő előfinanszírozási összeg 1,468 milliárd euró, vagyis mintegy 520 milliárd forint – efölött a kormány rendelkezhet a járvánnyal összefüggő védekezés érdekében.

A 37 milliárd eurós javaslatot támogatták a Fidesz képviselői is, akik a közleményükben a következő álláspontot foglalták el: „Az Európai Bizottság pénzügyi javaslatai Magyarországnak sajnos semmilyen plusz forrást nem jelentenek az új koronavírus elleni küzdelemben és a járvány negatív hatásainak csökkentésében.” Deutsch Tamást idézve a következőket tették hozzá: „Fontosnak tartottuk azonban, hogy a szolidaritás jegyében támogassuk a javaslatokat, hiszen azok jelentős segítséget nyújtanak számos tagállamnak. Ám azt is le kell szögezni, hogy rövid időn belül újabb javaslatokra van szükség az Európai Bizottság részéről, hogy azok az országok is pluszforrásokhoz jussanak, akik most nem kerültek a kedvezményezettek közé!”

A történteket úgy lehetne összefoglalni, hogy a brüsszeli döntések révén Magyarország olyan összegeket használhat fel a koronavírus elleni védekezésre, amelyek rendeltetése eredetileg más – a járványhoz egyáltalán nem köthető – volt. Ráadásul erről a magyar kormány is tudott, mert két uniós biztos március 18-n levélben tájékoztatta Palkovics László innovációs és technológiai, Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős minisztereket, és Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkárt az uniós válságkezelési támogatások pontos összegéről.