10 százalék felett is lehet az infláció májusban a jegybank szerint

10 százalék felett is lehet az infláció májusban a jegybank szerint

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke beszédet mond a Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás elnevezésű rendezvényen az Új fenntartható közgazdaságtan - globális vitairat című kiadvány ünnepélyes bemutatóján az MNB konferencia-központjában 2022. május 7-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rövid távon az infláció erősödésére számít a jegybank, ezért addig folytatja a kamatemelést, amíg az meg nem áll – ezt Virág Barnabás a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke erősítette meg egy háttérbeszélgetésen az MTI szerint.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 5,9 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén, és ugyanekkora mértékben növelte a kamatfolyosó két szélét is. A kamatdöntés után tartott háttérbeszélgetésen Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke arról beszélt: a fokozatos alapkamat-emelés folytatódik, miközben az egyhetes betéti kamatot a korábbi ütemben növeli a jövőben is a jegybank. A két kamat az év második felében érhet össze.

Megerősítette, hogy a kamatemelési ciklus, a monetáris szigorítás addig tart, amíg az infláció növekedése megáll, és a kondíciók biztosítják a jegybanki inflációs cél elérését. Ám az év második felében biztosan marad a szigorítás. – A megállás nem opció – fogalmazott az alelnök arra a kérdésre válaszolva, hogy több régiós jegybanknál a szigor enyhítésére utaló jelek mutatkoznak.

A jegybank szerint rövid távon az infláció erősödése látszik, májusra 10,5 százalék feletti drágulást sem tartanak kizártnak.

A kormányzati intézkedéseket értékelve méltatta, hogy a kormányzat elkötelezett az alacsony hiánypálya mellett idén és jövőre. Ugyancsak fontos üzenetnek nevezte, hogy 60 százalékban a kiadásokat csökkentik az intézkedések. A jegybanknál úgy vélik, az inflációt nem növelik a bejelentett intézkedések, ugyanakkor a versenyképesség javítását is szükségesnek tartják.

Címkék: alapkamat, jegybank