Fél éven belül jelentősen emelkedni fog az alapvető élelmiszerek ára

Fél éven belül jelentősen emelkedni fog az alapvető élelmiszerek ára

Visszahozták az időseket védő vásárlási idősávot (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az alapvető anyagok drágulása most ér el a kiskereskedelmi láncokhoz, és bár valószínűleg nem fog azonnal megjelenni a boltokban, nyár elején jó eséllyel már érezni fogjuk a pénztárcánkon – írja összefoglaló cikkében a G7 gazdasági portál. Körképük alapján jelentős áremelésre számíthatunk szinte minden területen.

Elsősorban a csomagolóanyagok ára szökött az egekbe, de a takarmányoknál és gabonáknál is nagyon durva a helyzet, és ez így együtt komoly emelkedést vetít előre a kenyér, a tej, a tojás, a hús, az ásványvíz, és az üdítők árában is, de még hosszan lehetne folytatni a sort – olvashatjuk a cikkben.

A csomagolóanyag-gyártásban tapasztalható áremelkedés elsősorban a pandémia hatása, de ennyire azért nem egyszerű a történet. Az egyik alapprobléma, hogy a járvány miatt az üzemanyagok iránt bezuhant a kereslet, így az olajfinomítók is visszafogott kapacitással működtek. Márpedig a műanyagipar legfontosabb alapanyagai a kőolaj-finomítás során keletkező melléktermékek, amelyek termelése így szintén csökkent.

Közben 2020 végén teljesen felborult a tengeri szállítmányozás is. Decemberben már kétszer annyiba került egy konténernyi terméket Kínából Európába szállítani, mint a járvány előtti időkben, és bár azóta voltak rendeződésre utaló jelek, a Szuezi-csatornát napokig elzáró Ever Given nem segített a helyzeten.

Mindezek hatására elszálltak a polimerárak és a polietilén, illetve a polipropilén két és fél hónap alatt a duplájára drágult. Ez azért komoly probléma, mert polietilénből és polipropilénből készül nagyjából minden csomagolóanyag, a flakonok, a fóliák, a zacskók, a palackok, a joghurtos dobozok. A PET-palackok és a papírdobozok alapanyagainak ára pontosan ugyanígy kilőtt.

A portál cikke rámutat, a csomagolóanyagok áremelkedése azért fontos, mert tulajdonképpen minden olyan terméket érint, amelyet a heti nagybevásárlásnál a kosárba teszünk.

Ugyancsak komoly problémát okoz a gabonák és a takarmány drágulása. A kukorica, a szójabab, a búza vagy éppen a zab ára egyaránt több éves csúcson van, márpedig a pékiparban és az állattartásnál ezek a legfontosabb költségtényezők. A tejtermékeknél pedig az említett két hatás egyszerre érvényesül. A tejiparban ugyanis a takarmány és a csomagolóanyag árának emelkedése egyaránt jelentősen növeli a költségeket.

A G7 szerint az alapanyagok drágulását az üzletek egy darabig vagy maguk „nyelik le”, vagy a beszállítóikkal „nyeletik le”, hosszabb távon azonban kénytelenek lesznek árat emelni. Az érintett termékek e szerint májustól-júniustól őszig szép fokozatosan, de mindenképpen érezhetően drágulnak majd. Azaz fél év múlva szinte minden alapvető élelmiszer drágább lesz, mint most.