A Budapest Airport 80 százalékát venné meg az állam

A Budapest Airport 80 százalékát venné meg az állam

Fotó: Budapest Airport

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jó nagy részesedést kebelez be az állam a ferihegyi repteret üzemeltető társaságban a vártnál hamarabb lezáruló felvásárlás során, de ez nem sokáig fog így maradni – írta a 24.hu. A lap szerint az állam 80 százalékos részesedést venne a Budapest Airport Zrt. anyavállalatában, az Airport Holding Tanácsadó Kft.-ben, a maradék 20 százalék pedig a francia Vinci SA-é lesz. A lap mindezt az állami felvásárlócég, a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter által szignózott alapítói határozata alapján írja. A Corvinusban már rendelkezésre áll a megvásárláshoz szükséges összeg egy része, 328 milliárd forint.

A változást január 19-én be is jegyzete a cégbíróság, bár abból, hogy mindössze 1000 forinttal, 18 007 704 000 forintra módosult a Corvinus alaptőkéje, nem látszik, hogy ez a lépés a valaha volt legnagyobb és – ahogy Nagy Márton emlegeti – legösszetettebb állami bevásárlási akciójához tartozik. Úgynevezett ázsiós tőkeemelést hajtottak végre, ami azt jelenti, hogy egy darab, névértéken mindössze 1000 forintos részvényt jegyez le az állam a Corvinusban, ez jelenik meg az alaptőkében, ám ennél sokkal több pénzt, 848,8 millió eurót bocsátanak a zrt. rendelkezésére. A névérték (1000 forint) és a kibocsátási érték (848,8 millió euró) különbözete megy a tőketartalékba, így gyarapítja a Corvinus saját vagyonát.

Az állami 80 százalékos részesedés azonban csak átmeneti, a tulajdonosi határozat alapján ugyanis később belép a katari befektető, és az állami tulajdonhányad 51 százalékra olvad, legalábbis ez következtethető ki abból, hogy a reptér tulajdonosai a részvénycsomagot az ügylet előtt három – 51, 29, 20 százalékos – csomagra darabolta. A lap szerint a reptérért várhatóan összesen 2,5 milliárd eurót fizethetnek a vevők, a 80 százalékos részesedésért ez alapján 774 milliárd forintot kellene kifizetni.