A járműgyártás húzza fel a gyengélkedő ipart, az akkupiac is nagyot ugrott

A járműgyártás húzza fel a gyengélkedő ipart, az akkupiac is nagyot ugrott

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ipari termelés volumene továbbra is csökkenő tendenciát mutat, de a járműgyártás éves szinten bővült – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adataiból. A statisztikai hivatal második becslése szerint júliusban havi viszonylatban már nőtt a termelés volumene. Éves szinten viszont továbbra is csökkenésről beszélhetünk.

Idén júliusban az ipari termelés volumene 2,6 százalékkal volt kevesebb a tavalyi azonos hónapban mértnél. Munkanaphatástól megtisztítva 2,5 százalékkal mérséklődött a termelés. Az előző hónaphoz képest viszont júliusban – szezonális és munkanaptényezővel kiegészítve – 2,8 százalékkal nőtt a termelés volumene.

Az ipari export volumene 2,2 százalékkal maradt el az egy évvel ezelőttinél. A belföldi értékesítés 11, a feldolgozóipar 6,5 százalékkal csökkent tavaly júliushoz képest. Az iparon belül a döntő, 95 százalékos arányt a feldolgozóipar képviseli, ennek termelése 2,3 százalékkal csökkent, míg a bányászaté egyenesen 35, az energiaiparé (villamos energia, gáz, gőzellátás, légkondicionálás) pedig 21 százalékkal.

A feldolgozóipar 28 százalékát a járműgyártás adja, ami viszont 14,4 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása 21, a járműalkatrészeké pedig 9,2 százalékkal nőtt. A járműgyártás kivitele 15,9, míg a villamosberendezés-gyártás exportja 10,6 százalékkal emelkedett.

Külön súlyt képvisel az akkumulátor és szárazelem gyártása, ezek volumene 24 százalékkal nőtt tavaly júliushoz képest. A villamos motor, áramfejlesztő, – elosztó és szabályozó készülékeké viszont 8,1 százalékkal csökkent. Esett a számítógépek, elektronikai és optikai termékek gyártása is öt százalékkal. Az elektronikai alkatrészeké, áramköri kártyáké egyenesen 9,8-cal. Az élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártása 9,3 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál. A gyógyszergyártás viszont 21 százalékkal bővült a tavaly júliusi adatokkal összevetve. Négy régióban emelkedett, négyben pedig csökkent az ipari termelés. A legjelentősebb, 3,6 százalékos bővülést Pest régióban mérték, viszont a legnagyobb, 11 százalékos visszaesést is Budapesten.