A jegybank megemelte az egyhetes betéti tender kamatát is

A jegybank megemelte az egyhetes betéti tender kamatát is

A Magyar Nemzeti Bank cégtáblája az épület bejárati kapuja mellett a főváros V. kerületében a Szabadság tér 8-9. szám alatt. (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az MNB a várakozásoknak megfelelően és keddi döntésével összhangban csütörtökön 100 bázisponttal, 10,75 százalékra emelte az egyhetes betéti tender kamatát.

A jegybank monetáris tanácsa kedden 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte az alapkamatot és Virág Barnabás, a jegybank alelnöke már a kamatdöntést követően jelezte, hogy az egyhetes betét kamata is követni fogja az alapkamatot.

Ezzel a lépéssel a jegybank valódi monetáris politikai eszközében is megtörtént a határozott, 100 bázispontos szigorítás, illetve felszámolta az amúgysem túl hatékony kettős kamat rendszerét. 

Mint megírtuk, a nemzeti bank keddi közleményében fokozódó inflációs kockázatokról, egyensúlyi problémákról, pénzpiaci turbulenciákról, illetve a gazdasági lassulásról írt, és jelezte, hogy kész további erőteljes kamatemelésekkel kezelni a helyzetet. Az alelnök szerint 13-14 százalékon tetőzhet az infláció 2022 decembere felé.