Messze még a kamatemelési ciklus vége

Messze még a kamatemelési ciklus vége

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke beszédet mond a Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás elnevezésű rendezvényen az Új fenntartható közgazdaságtan - globális vitairat című kiadvány ünnepélyes bemutatóján az MNB konferencia-központjában 2022. május 7-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Addig emeli a kamatot a jegybank, amíg a jegybanki célként meghatározott három százalék közelébe nem lassul az infláció – mondta kamatmagyarázó tájékoztatóján a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Virág Barnabás arról is beszélt, hogy idén év vége körül 13-14 százalék körül tetőzhet a pénzromlás mértéke. Az inflációt leginkább az élelmiszerek és az iparcikkek drágulása hajtja, a szolgáltatásoknál az áremelkedés ennél kisebb mértékű.

A „hatósági árak változásának” – magyarul a rezsicsökkentés részleges kivezetésének – hatását az alelnök három százalékpontra becsüli, hatása pedig egy éven keresztül lesz érezhető. Virág Barnabás úgy számol, hogy „a kormány intézkedéseinek hatására” – vagyis valójában a rezsicsökkentés részleges kivezetésének, illetve a kataszabályok megváltoztatásával az adózási forma részleges ellehetetlenítésének eredményeként – tarthatóak lesznek a költségvetés idei számai.

Mindennek hatására a GDP-arányos államadósság 76,6 százalékról 75 százalékra csökken majd 2022 végére, utána évente 2,5 százalékpontos további csökkenés következik. A folyó fizetési mérleg hiánya idén még átmenetileg emelkedik, a külkereskedelmi mérleg egyenlegének idei negatívuma pedig a romló cserearányokra, a külső piacok lassulására, valamint a belső kereslet magas importarányára vezethető vissza. Miután újabb exportkapacitások épültek ki, a külső egyensúlyi feltételek gyors javulása várható – összegezte Virág Barnabás.

Az alelnök ezzel együtt arra hívta fel a figyelmet, hogy a világgazdaság recesszió közelébe került, illetve hogy a lassulás jelei a magyar gazdaságban is mutatkoznak.