A magyar állam megvette a Strabag tulajdonrészét a GySEV-ben

A magyar állam megvette a Strabag tulajdonrészét a GySEV-ben

Forrás: Facebook/Lázár János

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megvette a magyar állam a Strabag 6,1 százalékos tulajdonrészét a GySEV-ben – tájékoztatott csütörtökön Lázár János. A miniszter a vételt azzal a felkiáltással jelentette be: „Újabb kétharmad! Végre a helyére kerülhetnek a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt-ben a tulajdoni arányok és így a cég vezetése is. Miénk lehet a döntő szó.”

Korábban az államnak volt már 65,6 százaléka a társaságban, Ausztria pedig 28,2-vel rendelkezett. A magyar fél viszont azt érezte, az osztrákok nem mindig teljesítették a rájuk eső tőkeemelést, ezért mindenképp nagyobb befolyást szeretett volna a vállalatban. A vásárlással feltehetően a további konfliktusokat is meg kívánják előzni: Lázár tavaly már kirúgta Hana Dellemann vezérigazgató-helyettest, amit az osztrákok törvénytelennek neveztek, és pert helyeztek kilátásba. Lázár viszont kijelentette, az nem mehet úgy tovább, hogy magyarként alul vagyunk balekként, és kevés döntési kompetenciánk van a céget illetően.

A magyar állam akár az az egész vállalatot megvette volna, viszont az osztrák versenyhatóság csupán a 6,1 százalékos tulajdonrész megvásárlására adott engedélyt. Az építési és közlekedési miniszter úgy látja, az utolsó akadály is elhárult ezzel a magyar tulajdonos jogainak helyreállítása elől. „A tranzakció jó hír a magyar vasút minden utasának és dolgozójának is. A GySEV – magyar adófizetői pénzből is elért – fejlettsége mostantól érezhető mértékben fog hozzájárulni a MÁV felzárkóztatásához is. Volt aki látványosan szurkolt a projekt ellen, és volt aki csak nem mert hinni benne. Egyformán tévedtek” – fogalmazott a miniszter.