A szlovák minimálbér 30 ezer forinttal több, mint a magyar

A szlovák minimálbér 30 ezer forinttal több, mint a magyar

Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash/Yasin Hosgor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindössze három olyan ország van az Európai Unióban, ahol a minimálbér szintje még a magyarországit se éri el: Lettország, Románia és Bulgária – írta a 444.hu az Eurostat-ra hivatkozva.

Az Európai Unió immár csak 27 tagállama közül hatban – Svédország, Finnország, Dánia, Ausztria, Olaszország és Ciprus – nincs minimálbér.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint a magyar minimálbér havi 487 euró (tekintettel arra, hogy ezekben a napokban a forint árfolyama mélyrepülésben van, ez körülbelül 164 ezer forintot jelent). A visegrádi országok mindegyikében többet vihetnek ennél haza: Csehországban 575; Szlovákiában 580 (körülbelül 195 500 forint); Lengyelországban 611 euró a minimálbér.

A magyar minimálbéreseknél az észtek (584 euró), a horvátok (546 euró), a litvánok (607 euró) és a szlovének (941 euró) is többet visznek haza. Németországban 1584 euró a minimálbér, ami a magyar átlagkereset bő másfélszerese.

Magyarország amúgy már harmadik éve sereghajtó a visegrádi négyek között a minimálbér mértékében – írta a 444.hu.