Akár 700 forint is lehet egy liter benzin

Akár 700 forint is lehet egy liter benzin

A Mol üzemanyagtöltõ-állomása a III. kerületi Árpád Fejedelem úton 2017. január 18-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akár 700 forintba is kerülhet egy liter benzin idén, ha kivezetik az árbefagyasztást, miután szakértők már a hordónként 150 dolláros rekordárat sem zárják ki az új évben. A kormány egyelőre február közepéig maximálta az üzemanyagárakat – hangzott el az RTL Híradóban hétfő este.

A benzin literenkénti átlagára jelenleg 477, a gázolajé pedig 479 forint, köszönhetően annak, hogy minden tizedik kút a maximált árnál olcsóbban kínálja az üzemanyagot. A Holtankoljak.hu előrejelzése szerint viszont hamarosan ők is elérik a plafont, mint november közepén, a hatósági ár bevezetésekor. – Egy-két héten belül megtapasztalhatjuk, hogy újra minden töltőállomáson 480 forintba kerül a benzin és a gázolaj is – mondta az RTL Híradónak Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője.

Január második hetében 6 százalékkal, 86 dollárra ugrott az olaj ára. A járvány sem lassította a növekedést, sőt fokozódik a kereslet a világpiacon. Ennek következtében a GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a nyersanyag hordónkénti ára akár a 150 dollárt is elérheti idén. – A 150 dolláros ár pedig nagyságrendileg 700 forintos hazai üzemanyagárat jelentene – mondta a Híradónak Molnár László, a GKI vezérigazgatója. Ezt már mindenki erősen megérezné.

– Őszintén reméljük, hogy február 15-ével megszűnik a hatósági ár alkalmazása. Különös tekintettel arra, hogy a jelenlegi piaci helyzetet, a kőolaj aktuális világpiaci árát tekintve egy komoly emelkedés látható – mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

A Híradó kérdésére, hogy meghosszabbítja-e az árstopot a kormány, azt a választ kapták, hogy „a kiterjesztés indokoltságáról, módjáról a február közepi világpiaci és egyéb körülmények, folyamatok alapján születhet majd döntés”.