Állami támogatással lehet majd energiatakarékosra cserélni a régi izzókat – Romániában

Állami támogatással lehet majd energiatakarékosra cserélni a régi izzókat – Romániában

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Romániában költségvetési forrásokból ösztönzik a hagyományos villanykörték energiatakarékos LED-es izzókra cserélését: a támogatási programot kedden fogadta el a Környezetvédelmi Alap igazgatósága. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) keddi közleménye szerint az „izzók roncsprogramját” azt követően dolgozta ki az RMDSZ által vezetett szaktárca, hogy a kormánykoalíció a háztartási energiahatékonyság javításának támogatásáról döntött. A program finanszírozása érdekében 400 millió lejjel (33 milliárd forint) egészítik ki a Környezetvédelmi Alap költségvetését.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter tájékoztatása szerint a háztartások energiafogyasztásának csökkentésére 200 lejes utalványokat lehet igényelni az izzók roncsprogramjában. A korábbi (környezetszennyező autók vagy nagy fogyasztású háztartási gépek lecserélését támogató) roncsprogramokhoz hasonlóan, a LED-es izzók vásárlásakor le kell adni a használt, régi típusú villanykörtéket. Az utalványokat azoknál a kereskedőknél lehet beváltani, akik csatlakoztak a programhoz.

A LED-es izzók vásárlása a háztartási gépek roncsprogramjában megszokott módon zajlik majd. A Környezetvédelmi Alap internetes felületet hoz létre, ahol a magánszemélyek felhasználói fiókot nyithatnak, és a program indulásakor vásárlási utalványt foglalhatnak le. Ezt követően hét napjuk lesz arra, hogy az üzletekben beváltsák az értékjegyeket. A program keretében olyan új, legfeljebb 15 wattos LED-es izzókat lehet vásárolni, amelyek jelentősen csökkentik a háztartások fogyasztását – részletezte az RMDSZ közleménye.

A pályázati útmutatót a környezetvédelmi minisztérium holnapján bocsátják közvitára. Ennek lejárta után, a tervek szerint október második felében indul majd Romániában az izzók roncsprogramja.

(MTI)