Matolcsy Ádám és barátai óriási vagyonátmentésbe kezdtek

Matolcsy Ádám és barátai óriási vagyonátmentésbe kezdtek

Képünk csak illusztráció! A Magyar Nemzeti Bank cégtáblája az épület bejárati kapuja mellett a főváros V. kerületében a Szabadság tér 8-9. szám alatt. (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatalmas vagyonátmentésbe kezdett a jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám és annak baráti köre – derült ki a Válasz Online pénteki összesítéséből. Mindez egy évvel azelőtt, hogy lejárna az MNB-elnök Matolcsy György mandátuma. A jegybank vezetője mostanában egyébként előszeretettel kritizálja a kormányt a gazdasági válság szerinte helytelen kezeléséért.

Mindeközben a jegybankelnök fia, az üzleti életben a számítását rég megtaláló Matolcsy Ádám és barátai rendkívüli vagyonátmentésbe kezdtek. Mindebben a nemzeti bank régiós multicége, a varsói tőzsdén is jegyzett GTC Group segíti őket. A multicég eddig közel 42 milliárd forintnak megfelelő eurót fizetett ki a körnek tíz ingatlanért, amelyek közt vannak az MNB portfóliójából származók is. A lengyel fél eközben tagadta, hogy szívességi felvásárlóként segítené a szereplőket, a Válasz Online viszont egy angol faluban bizonyítékot talált az összefonódásra.

Az MNB-alapítványok vagyonkezelője, az Optima Zrt. 2020-ban vette meg a varsói tőzsdén jegyzett, többek közt Lengyelországban, Bulgáriában és Szerbiában is aktív Globe Trade Centre (GTC) többségi tulajdonrészét. Így vált a Matolcsy-vezette jegybank regionális ingatlanpiaci szereplővé.

A magyar és lengyel leágazások közti szürkezónában indultak meg mindenféle adásvételek, melyek haszonélvezőivé privát érdekeltségek váltak. Olyan ingatlan- és magántőkealapokról van szó, melyek mögött Matolcsy Ádám régi barátja, Száraz István állhat. Száraz vezeti a nemzeti bank hivatalos kommunikációs ügynökségét, korábban pedig olyan lapok mögött állt, mint a VS.hu, majd a kormánylappá kormányozott Origo. A Quartz Befektetési Alapkezelő irányítása alatt álló ingatlan- és magántőkealapok a Pusztaszeri út egy 2,5 hektáros telkén hoztak létre irányítóközpontot. Mára közel hatvan üzleti érdekeltség székhelye található itt.

A kormány és Matolcsy György közt a felszínen látott viták ellenére a Matolcsy-Száraz-kör továbbra is 23 százalékos tulajdonrésszel bír a Mészáros Lőrinc dominálta MBH Bankban. A felügyelőbizottságban pedig ott találjuk azt a Feodor Ritát, akinek András nevű fia Matolcsy Ádám régi bútorgyáras üzlettársa. Matolcsy Ádám egyébként a Partizánnak nemrég azt mondta, két éve nem él Magyarországon, míg Száraz István a Szabad Európa szerint Londonban tölti idejét műgyűjtőként.