Áprilisban nem utaztak a magyarok

Áprilisban nem utaztak a magyarok

Fotó: Unsplash/Marten Bjork

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Áprilisban a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9, a külföldivendég-éjszakáké 0,9 százalékkal mérséklődött. A KSH kiemelte: idén a nagypéntektől húsvéthétfőig tartó négy napból három márciusra esett, illetve az előző évvel ellentétben május 1-jéhez nem kapcsolódott hosszú hétvége. A statisztikai hivatal magyarázatat szerint a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban. (Az mondjuk érdekes, hogy a húsvét és a május 1. nemzetközi ünnepek, ennek ellenére a belföldi visszaesés nagyságrendekkel magasabb.)

Áprilisban a vendégéjszakák 71 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 5,5 százalékkal elmaradt az előző évitől. A magán- és egyéb szálláshelyeken 2,7 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban. A belföldi vendégek száma 5,5, a vendégéjszakáké 8,9 százalékkal kisebb volt a tavaly áprilisinál. A vendégek száma 598 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,3 millió volt a turisztikai szálláshelyeken, ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 434 ezer vendéget és 952 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 76 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 3,0 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 12 százalékkal maradt el a tavaly áprilisitól.

A belföldivendég-éjszakák száma a Bük-Sárvár turisztikai térségben bővült a legnagyobb mértékben (14 százalékkal), illetve Tokaj és Nyíregyháza térségében csökkent a leginkább (22 százalékkal) az előző év azonos időszakához képest. Budapesten 8,2 százalékkal emelkedett, a Balatonnál 8,9 százalékkal visszaesett a turisztikai szálláshelyeken áprilisban eltöltött belföldivendég-éjszakák száma.

A külföldi vendégek száma 3,2 százalékkal bővült, a vendégéjszakáké 0,9 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 609 ezer vendég 1,6 millió vendégéjszakát töltött el, közülük 433 ezer vendéget és 1,1 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 82 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 0,8 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 5,5 százalékkal nőtt 2023 áprilisához mérten – ismertette a KSH.

A külföldivendég-éjszakák száma a legerőteljesebben Debrecen és térségében bővült (26 százalékkal), a leginkább pedig (51 százalékkal) Gyula és térségében esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva. Budapesten 4,2 százalékkal nőtt, a Balatonnál 6,7 százalékkal csökkent a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma.

A jelentés kitért arra, hogy áprilisban 22 532 turisztikai szálláshely, ezen belül 2409 kereskedelmi, illetve 20 123 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket. A kereskedelmi szálláshelyek közül 940 szálloda és 1024 panzió volt nyitva április egy részében vagy egészében. A turisztikai szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 69,2 milliárd forint volt, folyó áron 3,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 5,6 százalékkal kevesebbet, csaknem 3,0 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Január-áprilisban a turisztikai szálláshelyeken 7,7 százalékkal több, összesen mintegy 10 millió vendégéjszakát regisztráltak az előző év azonos időszakához képest. A belföldi vendégek 4,8, a külföldiek 10 százalékkal több (4,7 millió, illetve 5,3 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

 

Címkék: turizmus, KSH