Az EU meghosszabbíthatja az Ukrajnával kötött vámmentes kereskedelmi megállapodást

Az EU meghosszabbíthatja az Ukrajnával kötött vámmentes kereskedelmi megállapodást

Fotó: Polina Rytova/Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió meghosszabbíthatja az Ukrajnával kötött vámmentes kereskedelmi megállapodását, miközben figyelembe veszi az aggódó gazdák túlkínálattal kapcsolatos kifogásait –  írja a Bloomberg értesülése alapján a Portfolio. Az Európai Parlament kereskedelmi bizottsága is megszavazta a tagállamok által is támogatott ideiglenes megállapodást, amely javasolja a vámfelfüggesztés és a kvóták egyéves meghosszabbítását, miközben egy vészféket vezetnek be, ha bizonyos termékek importja meghaladja a meghatározott küszöbértékeket. Viszont a Franciaország, Lengyelország és Magyarország által követelt búzakorlátozások nem szerepelnek még a javaslatban.

Ha az Európai Parlament április végi plenáris ülésén is jóváhagyják, a hosszabbítás lehetővé teszi Ukrajna számára a majdnem korlátlan hozzáférést az EU piacához 2025 júniusáig. 

A szigorúbb küszöbértékek, valamint a vészfékrendszer – vagyis ha bizonyos termékekből túlzott mennyiség érkezne az EU piacára – több termék esetében lennének érvényesek. Az új szabályok a baromfi-, tojás-, cukor-, zab-, kukorica- és mézimportra is vonatkoznak. Ha az import meghaladja az átlagos mennyiségeket egy hosszabb referenciaidőszakból, amely 2021 második felétől 2023 végéig tart, akkor újra bevezetik a vámokat. Ez a módosítás csökkentheti Ukrajna vámmentes kvótáját 330 millió euróval.

Továbbá az Európai Bizottság jogosult a szükséges intézkedések meghozatalára, ha az ukrajnai importok jelentős zavart okoznak a tagállamok piacain. 

Címkék: Ukrajna, EU, vám