Bloomberg: Négymilliárd euróért veheti meg az állam a Budapest Airportot

Bloomberg: Négymilliárd euróért veheti meg az állam a Budapest Airportot

A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér (Fotó: Budapest Airport)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar kormány egy állami irányítású befektetési társaságon keresztül 4 milliárd euróért szerezné meg a Budapest Airport 51 százalékos tulajdonrészét. A fennmaradó 49 százalékot pedig egy reptérüzemeltető cég birtokolná – vette észre a Bloomberg értesülését a Portfolio. A Bloomberg a múlt héten írta meg, hogy Magyarország hivatalos ajánlatot nyújtott be a légikikötő többségi részesedésének megvásárlására.

Felidézték, évek óta húzódik a Budapest Airport eladása, 2020-ban egy magyar befektetőkből álló konzorcium tárgyalt a Budapest Airport megvásárlásáról, aztán a magyar kormány is folytatott egyeztetéseket az ügyletről, sőt, indikatív ajánlatot is tett a reptérre.

Arról, hogy mennyibe kerülhet a ferihegyi reptér, több szám is napvilágot látott. Korábban arról szóltak a hírek, hogy a magyar kormány 4 milliárd eurót ajánlott a reptérért, aztán egy megemelt, 4,4 milliárd eurós árról is szó volt. 2021-ben a Deutsche Bank fair érték becslése 4,2-5,2 milliárd euró volt. A Portfolio a piaci árazásokat, az utóbbi évek tranzakcióit, a Budapest Airport 2019-es üzleti eredményeit és a tőzsdén jegyzett repterek árazását figyelembe véve 2,7-4,4 milliárd euró közötti értékűre becsülte a részvénycsomagot.