Egy hónap alatt több mint 20 millióan vesztették el az állásukat az Egyesült Államokban

Egy hónap alatt több mint 20 millióan vesztették el az állásukat az Egyesült Államokban

Donald Trump (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai munkaügyi statisztikákat kezelő ADP szerdán tette közzé az áprilisi munkaügyi statisztikákat, és ebből kiderült, hogy 20,2 millió ember veszítette el az állását a magánszektorban az Egyesült Államokban a koronavírus okozta gazdasági válság és az arra adott válaszok következtében. Az előző hónapban még csak 149 ezer volt ez a szám – írja az MTI.

Az országban hetente több millióan veszítik el a munkájukat még mindig, bár az új heti munkanélküli segély iránti igénylések száma már némileg csökken a 6 milliót meghaladó csúcstól.

A munkanélküliségi adatokat kezelő állami ügynökség pénteken teszi közzé a hivatalos munkanélküliségi statisztikákat (a közszféra alkalmazottaival együtt, de a mezőgazdasági foglalkoztatottak nélkül). Az előzetes elemzői várakozások szerint az országban 14-16 százalékra nőhetett a munkanélküliség az előző hónapban mért 4,4 százalékhoz képest.

Donald Trump számára különösen érzékeny téma a rendkívüli módon növekvő munkanélküliség. Az amerikai elnök a tavalyi év végén még azzal dicsekedhetett, hogy protekcionista gazdaságpolitikája meghozta a várt eredményt, és 50 éves mélypontra süllyedt az állástalanok aránya.