Így szervezik át az emberek az életüket az infláció hatására

Így szervezik át az emberek az életüket az infláció hatására

Fotó: Unsplash/Fikri Rasyid

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kiskereskedelmi üzletek forgalma 2022. novemberében 0,6 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban, de ez a minimális növekedés főleg az intenzív benzinvásárlásnak volt köszönhető, hiszen akkor még literenként 480 forintért lehetett venni az üzemanyagot – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss adataiból. Ezt jelzi, hogy az üzemanyag-kiskereskedelemben 27,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az élelmiszervásárlás viszont visszaesőben volt: novemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 6,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,3 százalékkal csökkent a forgalom volumene.

Az „élelmiszer jellegű vegyes üzlet” kategóriában – azaz minden olyan boltban, ahol ételt is lehet venni – 8,6 százalékkal esett vissza a forgalom egy év alatt, vagyis a magas infláció – amely ekkor 22,5 százalékos volt – hatására a vásárlók már élelmiszerből is kevesebbet vettek. Hozzá kell tenni, értékben a lakosság jóval többet költött élelmiszerre, mint korábban, de mennyiségében vásárolt sokkal kevesebbet, a forgalmi visszaesés adatai ezt tükrözik. 

Bútorból és műszaki cikkekből 3 százalékkal kevesebbet vettek, mint egy éve, a gyógyszertárak és illatszerüzletek forgalma 5,1 százalékkal esett vissza. Ezt ellensúlyozta valamennyire, hogy a ruha- és cipőboltokban 13, a használtcikk-üzletekben 8,6, a könyv- és számítástechnikai üzletekben 4,1 százalékkal nőtt a forgalom.

A Portfolió szerint utoljára 2009-2010-ben láttunk hasonlóan aggasztó folyamatokat. Akkor a 2008-as válság hatására esett vissza a kereslet, most az orosz-ukrán háború mellett több hibás gazdaságpolitikai döntés is áll a folyamat mögött: ilyen a minimálbérek túlzott emelése, amely elindította az ár-bér spirált. Emellett a kormány a választások előtt több mint 1000 milliárd forintot osztogatott szét a családoknak, felpörgetve a keresletet, teret adva a cégeknek a jelentős áremelésre. Az inflációt növelte a kiskereskedelmi különadó, mert az beépült az árakba, s az árstopokon elszenvedett veszteségeket is más termékek árába építették be.

Tavaly január-novemberben a forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 6,4 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. Az élelmiszerüzletekben azonban már éves szinten is csökkent a fogyasztás, ott 0,8 százalékos visszaesést mért a KSH. A nem ételt árusító boltok forgalma 6,6 százalékkal nőtt, a benzinkutaké pedig 26,2 százalékkal ugrott meg.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1541 milliárd forintot ért el novemberben. Az országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.