Szakértők szerint el fog szállni a liszt ára

Szakértők szerint el fog szállni a liszt ára

Búza (Fotó: zcf428526/Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A malomipari cégek részéről 10 százalékos, kilónként nagyjából 15 forintos lisztáremelés várható.

A búzatermés mennyiségével nincsen baj, a beltartalmával viszont annál inkább, hiszen az ötmillió tonnából csupán 20-25 százaléknyi a jó minőségű termény – mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a gabonakereskedők, -feldolgozók és takarmánygyártók érdekeit képviselő Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. A korábbi években normál körülmények között 65 százalék jó minőségű kenyérgabona termett, a többi pedig a takarmánybúza paramétereit érte el.

A jó minőségű búza ára már felment, és az egy hónappal ezelőtti tonnánkénti 70 ezer helyett most már 80 ezer forint körüli áron lehet eladni a terményt.

A magasabb árak arra kényszerítik a malomipari cégeket, hogy szeptember elejétől emeljék átadási áraikat. A drágítás mértéke nyilván cégenként változó, de Lakatos szerint mintegy 10 százalékos, egy kilóra vetítve 15 forint lesz. Erre a malomipar működőképességének fenntartása és a fejlesztések érdekében mindenképpen szükség lesz, illetve egy-két cég már meg is lépte.

A minőségnek idén leginkább az extrém időjárás tett be: márciusban nagy hőség volt, ami minden szántóföldi növény fejlődését, majd érését két-három héttel előbbre hozta. Így kimaradt két-három hét az érési időszakból, ami meglátszik a búza beltartalmán.

A cégvezető szerint a búza télen szereti a fagyot, de idén áprilisban olyan hideg jött, amelyet a növény már nem tolerált jól, ahogy a május közepétől június közepéig tartó esős periódust sem. Mint mondta: ha a hideg és a meleg, valamint az esős és a csapadékmentes időszakok egyenletesen oszlottak volna el, az optimális körülményeket adott volna, mennyiségben és minőségben is nagyon jó búzaterméssel.

Raskó György agrárszakember, közgazdász erre úgy reagált a Facebookon: „Nem lehet csak úgy emelgetni a liszt árát, amikor a liszt korlátlan mennyiségben olcsón megvásárolható külföldön. Ezen túlmenően a népnek elfogyott a pénze, már most sem tudja megfizetni sok alapvető élelmiszer árát, a lisztét sem fogja. Szóval nem lesz nagy lisztár-emelés Magyarországon, legalábbis az idén. A búza nemzetközi tőzsdei jegyzései alacsonyabbak most, mint voltak tavaly ilyenkor.”

Címkék: liszt, agrárium, búza