Februártól változtak a műtrágyák vásárlására vonatkozó előírások

Februártól változtak a műtrágyák vásárlására vonatkozó előírások

Műtrágyázás (Fotó: Franz W./Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Februártól változtak a műtrágyák vásárlására vonatkozó előírások, mert hatályba lépett több, a robbanóanyag-prekurzorok forgalmazásáról és felhasználásáról szóló európai uniós rendelet – írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a honlapján.

A rendelet vásárlói nyilatkozat beszerzéséhez köti az értékesítést, illetve a tranzakciók nyilvántartását és időszakos megőrzését is előírja. Felhívták a gazdálkodók figyelmét, hogy a jogszabályváltozással az egyes műtrágyák – például az ammónium-nitrát – vásárlására vonatkozó szabályozás is módosult.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egyrészt a műtrágyavásárlásnál a vásárlónak egy nyilatkozatot kell kitöltene és leadnia az eladónak, továbbá igazolnia kell, hogy mezőgazdasági tevékenységet folytat (őstermelő, egyéni vállalkozó, gazdálkodó szervezet). „Ezek hiányában a kereskedésben nem szolgálható ki a gazdálkodó, nem vásárolhat és nem is birtokolhat bizonyos összetételű műtrágyát és műtrágya-alapanyagot” – írta az agrárkamara. A korlátozott robbanóanyag-prekurzorok listáját és a hozzájuk kapcsolódó határértéket, amely felett korlátozott az értékesítésük, a rendelet melléklete tartalmazza.